Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 24

Ağu 13, 2018 0 comments
Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; IBM ve Maersk arasında yapılan blockchain temelli iş birliğinden, popüler saat markası Fossil’in yeni akıllı saatlerine kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


6 - 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Türkiye, özellikle son 10 gündür Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı ile mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta iyice ısınan bu gündem maddesi, tehlikeli bir noktaya doğru yol alırken; hükümet konuyla ilgili Amerika’ya bir heyet gönderdi. Ancak heyet Amerika’dayken, paramızın değer kaybı sürdü. Tüm bunlar yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Yeni Ekonomi Modeli’ni açıkladı. Bakanın açıklamaları da doları durduramazken, ekonomik sıkıntıların ABD ile yaşanan rahip Brunson krizi ile aynı döneme denk gelmesi dikkatleri çekti. Süreç, kamuoyu tarafından ağırlıklı olarak rahip krizine ve Türk ekonomisinin yapısal reform ihtiyaçlarına dayandırılıyor.


Cambridge Analytica krizinin ardından kullanıcılarıyla ilişkilerini tekrar derinleştirmenin yollarını arayan Facebook, ABD bankalarından müşterileriyle ilgili detaylı finansal bilgi istedi. Sosyal medya devi, geçtiğimiz hafta yayınladığı raporun ardından 120 milyar dolar değer kaybı yaşamıştı. Bu gelişmenin ardından girişimlerini hızlandıran Facebook, müşterilere yönelik Messenger üzerinde yaratılabilecek potansiyel teklifleri tartışmak için JPMorgan Chase, Wells Fargo, ABD Bank ve Citigroup gibi önde gelen bankalarla görüşmeye başladı. Tüm bu gelişmelere rağmen Facebook’un hala ABD bankacılık sektöründe olumsuz bir imaja sahip olduğu biliniyor. Bunun değişip değişmeyeceğini önümüzdeki süreçte birlikte göreceğiz.


Amerikalı banka Wells Fargo, yaşadığı bir yazılım hatası nedeniyle yüzlerce kişinin evine (yanlışlıkla) el koyduğunu kabul etti. Yaşanan olaya göre aksaklık nedeniyle Nisan 2010 ve Ekim 2015 tarihleri arasında 625 müşterinin kredi ve ipotek değişiklik talepleri reddedildi. Bunun sonucunda yaklaşık 400 müşteri evlerini kaybetmek zorunda kaldı. Hatasını kabul eden banka, yaşanan bu olay nedeniyle çok üzgün olduklarını ve olaydan etkilenen müşterilere iyileştirme sağlandığını belirtiyor. Bankayı yakında ciddi cezaların beklediği kesin görünüyor. Bu olay bize, teknoloji kullanımında ne denli dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu.


Günümüzde blockchain teknolojisine ilgi duyan kurumların sayısı her geçen gün artıyor. Bu kez bu sıra dışı teknolojiyi odağına alan şirketler, IBM ve Maersk oldu. Teknoloji ve lojistik sektörlerinin devleri, birlikte blockchain destekli küresel tedarik zinciri geliştirecek. Şirketler tarafından yapılan resmi açıklamada, TradeLens adı verilen yeni tedarik sisteminin tüm aşamalarında blockchain entegreli teknolojilerin kullanılacağı belirtildi. İşlemleri çok daha hızlı, güvenilir ve şeffaf bir hale getirmesi beklenen yeni sistemin, dünya çapındaki birçok şirket tarafından kullanılması ve günde 1 milyondan fazla nakliye işlemini gerçekleştirmesi amaçlanıyor.


2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda yüz tanıma teknolojisinin bir güvenlik yöntemi olarak kullanılacağı duyuruldu. Yeni uygulama, sadece sporcuları, medya personelini ve takım çalışanlarını kapsayacak. İzleyiciler ise oyunlara girişte eski usül biletlerini göstermeye ve bagaj kontrolü yaptırmaya devam edecek. Olimpiyat Komitesi, yüz tanıma teknolojisi ile kötü amaçlı kişilerin oyunlara, etkinliklere ve mekanlara katılımının engelleneceğini ve böylece oyunların güvenlik seviyesinin artırılacağını belirtiyor. Şimdiden heyecan verici olan bu teknolojinin, Olimpiyat Oyunları’nda sergileyeceği performans herkes tarafından merak ediliyor.


Yeni nesile yönelik pazarlama faaliyetlerine ağırlık veren Abercrombie & Fitch, mobil uygulamasına Venmo ödeme seçeneğini ekledi. PayPal’ın sahibi olduğu Venmo, dijital ödemeleri seven ve nakit kullanımı çok az olan genç tüketiciler arasında oldukça popüler. Son olarak Temmuz ayında Uber, araç çağırma ve yemek siparişi hizmetleri için Venmo ile iş birliğine gittiğini duyurmuştu. Ödeme sektöründe günden güne gücünü artıran Venmo’nun sıradaki durağı hangi marka olacak, bunu ilerleyen günlerde öğrenebileceğiz.


Giyilebilir teknoloji pazarında çalışmalarını sürdüren Fossil, Google Pay destekli yeni akıllı saatlerini görücüye çıkardı. “Q Serisi” adı verilen saatler, NFC özelliği ile ödemeleri pratikleştirirken, Google Fit eklentisi ile kalp atış hızlarının kolaylıkla takip edilebilmesini sağlıyor. Bugün, şık tasarımları ve işlevsel özellikleriyle akıllı saatler her türlü müşteri grubundan yoğun bir talep ve ilgi görüyor. Buradan yola çıkarak gelecek süreçte farklı tasarımlara sahip, sıra dışı özellikler içeren ve ödemeleri çok daha kolay bir hale getiren yepyeni akıllı saatler ile tanışabileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliyoruz.


Visa, ödeme teknolojileri alanında yenilikçi uygulamaları keşfetmek ve hayata geçirmek üzere her yıl düzenlediği Everywhere Initiative adlı yarışması için yeni durak olarak Japonya’yı seçti. İlk kez 2015 yılında düzenlenen ve dünyanın farklı bölgelerinden fintech çözümlerinin ortaya çıkmasını sağlayan yarışmada, bu sene Japonya’nın ana teması 2020 Tokyo Olimpiyatları olacak. Organizasyonda katılımcılardan hem olimpiyatlarda hem de sonrasında kullanılabilecek çözümler üretmeleri isteniyor. Yarışmaya başvurular geçtiğimiz hafta itibariyle sonlanırken, organizasyona 2 binden fazla katılımcının ilgi gösterdiği belirtildi.


Singapur’un nakitsiz toplumsal düzene geçiş çalışmaları, şu sıralar PayNow adlı yeni bir mobil uygulamayla tekrar ivme kazandı. Temmuz 2017’de bireysel müşterilerin kullanımına sunulan para transferi uygulaması, bu haftadan itibaren kurumsal müşteriler tarafından da kullanılabilecek. Singapur Bankalar Birliği tarafından hayata geçirilen ve yedi yerel banka tarafından desteklenen PayNow uygulaması; kişilerin, şirketlerin, işletmelerin ve devlet kurumlarının sicil numaralarını banka hesaplarına bağlayarak kolay, pratik ve hızlı bir şekilde ödeme yapmasını ve para göndermesini sağlıyor.

Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize bilgi@dijifi.org e-posta adresi üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın