Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 34

Eki 21, 2018 0 comments
Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; Deniz Devrim Cengiz’in National Bank of Kuwait’e transferinden, Türkiye İş Bankası’nın yapay zeka destekli kişisel asistan’ı Maxi’ye kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


15 - 21 Ekim 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Son haftalarda bankacılık sektörümüzden arka arkaya güzel haberler alıyoruz. Deniz Güven’in Standard Chartered’a transferinin ardından, bu kez haberler Deniz Devrim Cengiz’den geldi. Son olarak TEB’de Dijital Bankacılık Grup Direktörü olarak görev yapan Cengiz, National Bank of Kuwait’e “Dijitalden Sorumlu Genel Müdür” olarak transfer oldu. Başarılı isim, Kuveytli bankanın dijital transformasyonuna liderlik edecek ve bankanın dijitaldeki tüm faaliyetlerinden sorumlu olacak. Biz de DijiFi ailesi olarak Deniz Devrim Cengiz’e yeni görevinde başarılar diliyoruz.


Para transferi platformu TransferGo, Türkiye faaliyetlerini başlattı. Londra merkezli şirket, kullanıcılara temelde gönderim hızına dayalı fiyatlandırma seçenekleri sunuyor. Dilerseniz paranın karşı tarafa ulaşma süresini 3 iş günü olarak belirleyip bu hizmetten ücretsiz faydalanabilir veya 30 dakika ve ertesi gün şeklindeki yüksek hızlı gönderim seçeneklerini tercih ederek yine oldukça düşük bir hizmet ücreti ödeyebilirsiniz. Hizmet verdiği ülkelerde oldukça yüksek memnuniyet oranları yakalayan TransferGo, bu yıl Europas Ödülleri'nin “Yılın En Hızlı Yükselen Girişimi” kategorisinde finalist olarak aday gösterildi.


Türkiye İş Bankası, Webrazzi Summit 2018’de diyalog bankacılığı özelinde geliştirdiği yapay zeka temelli kişisel asistanı Maxi’yi tanıttı. Bankanın Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen tarafından tanıtılan Maxi; kullanıcılara harcama önerileri, harcama geçmişi, bankacılık işlemleri, para transferi ve hesap bakiyesi konularında destek sağlayacak. Etkinlik esnasında mini bir denemesi de yapılan Maxi, şu anda yayında olan bir uygulama değil. Uygulamanın Kasım ayında kullanıcılara açılması bekleniyor.


Her geçen gün nakitsiz toplum düzenine bir adım daha yaklaşıyoruz. Bunun son ciddi kanıtı İngiltere’den geldi. Worldpay’in Temmuz 2018 raporuna göre İngiltere’de ilk kez temassız ödemeler, şifreli kart ödemelerini geride bıraktı. Rapora göre adada Temmuz ayında gerçekleşen mağaza içi ödemelerin %52’si temassız teknolojilerle yapıldı. Ayrıca verilere göre temassız ödemeler, Haziran 2018 - Temmuz 2018 döneminde %30 oranında artış gösterdi. Bugün, her iki ödeme yöntemi kullanıcılar için önemli kolaylıklar içerse de, temassız ödemeler konfor anlamında çok daha fazla öne çıkıyor.


Blockchain, ilk kez bir sanat etkinliğinde kullanılmaya başlandı. Yeni nesil teknoloji, Amerika’da düzenlenen ve müzayede sanatçısı Christie’nin eserlerinin sergilendiği galeride tüm satın alım süreçlerinin kayıt altına alınması ve eserlerin orjinalliğinin teyit edilmesi/korunması amaçlarıyla kullanılıyor. Bu doğrultuda blockchain ilk olarak, değeri 300 milyon doları aşan, 20. yüzyıl Amerikan sanatının önemli eserlerinden Barney A. Ebsworth koleksiyonunun satışına entegre edildi. Bu sıra dışı sergi, 16 - 20 Ekim tarihlerinde Minnesota Street Project'te, 23 - 27 Ekim tarihlerinde ise Los Angeles Beverly Hills Galerisi'nde ziyaretçilere kapılarını açıyor.


Son yıllarda Amazon’un ismi, bankacılık sektörüyle sıklıkla anılır hale geldi. Alışveriş devi bu konuya olan yakınlığını gizlemezken, şu sıralar yapılan bir anket, Amazon müşterilerinin de konuya sıcak baktığını gösterdiBain adlı şirketin yaptığı ankete göre her 10 Amazon Prime müşterisinden 6’sı böyle bir hizmet vermesi halinde Amazon üzerinde banka hesabı açacağını belirtiyor. Amazon’un farklı sektörlere sıcak baktığı artık bilinen bir gerçek. Ancak, şirketin bankacılık sektörüne tek başına, yanında bir güç olmadan giremeyeceği de ortada. Konuyla ilgili sürecin nasıl gelişeceğini hep birlikte göreceğiz.


Bitcoin madenciliği yapılan mekanlar arasına bu kez bir ibadethane katıldı. Rusya’da bir kilisenin çok fazla elektrik tükettiği fark edilince, mekana yapılan baskında bodrum katın Bitcoin madenciliği için kullanıldığı anlaşıldı. Ülkede kamu kurumlarına düşük ücretli elektrik tarifesi uygulanıyor. Bundan faydalanmak isteyen uyanık madencilere ve olayların yaşandığı Protestan kilisesine 15 bin dolarlık idari para cezası verildi. Hatırlayanlar olacaktır, geçtiğimiz yıl Kırım Hükümeti de benzer bir konuyla adından söz ettirmişti.


Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nin (NFL) sponsorları arasında yer alan Visa, ligin 2018-2019 sezonu için Financial Football adlı video oyununu güncelleyerek oyuna, çocuklara çeşitli finansal öğretiler kazandıracak bir yapı getirdi. Oyunun güncellenen versiyonunda oyuncu önce karşılaşacak takımları ve oyunun kolay, orta gibi zorluk derecesini belirliyor. Ardından maçın başlamasıyla birlikte kullanıcının topu ileriye taşıması için karşısına çıkan finansal okuryazarlık sorularını doğru yanıtlaması gerekiyor. Şirket yetkilileri çocuklar için tasarlanmış olmasına rağmen, yetişkinlerin de oyunu rahatlıkla oynayabileceğini ve onların da oyundan çok şey kazanabileceklerini belirtiyor.

Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın