Top Nav

Bir teknoloji hızlandırıcısı olarak Türk bankacılık sektörü

Eki 17, 2018 0 comments
Bu içerik, Ferhat Yalçın tarafından DijiFi için kaleme alınmıştır. Değerli içeriği için kendisine bir kez daha teşekkür ederiz. 

Finansal hizmetler konusu her zaman hassas olmakla beraber eleştirilmesi ve üzerinde konuşulması oldukça kolaydır. Türkiye’de de benzer şekilde bankalar genelde birçok konuda eleştirilir ama takdir edilmesi gereken nokta hep gözden kaçırılır: Bankaların teknoloji ve dijitalleşmeyi kullanarak geliştirdikleri ürün ve hizmetler ile dijital çağı yakalamaları.

Türk bankaları değişimde öncü 

Teknoloji ve dijital dönüşüm hızlanırken Türkiye özelinde bankalar başka hiçbir sektörde gerçekleşmeyen büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiler. İnternet bankacılığı, mobil hizmetler, temassız ödemeler ve online krediler gibi hizmetlerde dünya ile rekabet edebilir ve hatta bazı hizmetlerde öncü durumdalar. Ülkemizde internet bankacılığı ve mobil bankacılık çözümleri, yeni müşteri edinme ve anlık para transferi gibi işlemler birçok Avrupa ülkesinden daha başarılı şekilde işlemektedir. Ayrıca Masak düzenlemesiyle mali suçlara yönelik sorgulamalar için hem şeffaf hem de bankalara yük getirmeyen bir süreç hakimdir.

Regülasyon mazaret değil 

Türk bankaları ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ülkemiz özelinde teknoloji hızlandırıcısı olarak kabul edilebilirler. İnternetin hayatlarımıza girmesini en etkili şekilde değerlendiren, mobil çağı kaçırmayan, dijital dönüşüme öncülük eden ve hizmetlerini sürekli olarak artıran bankacılık sektörümüz olmuştur. Bu durum bize gösteriyor ki hizmet verilen sektör ne kadar zorlu olursa olsun, regülasyon ne kadar ağır olursa olsun ve stratejik olarak karar alma ne kadar zor olursa olsun bankalar bu engelleri aşmanın yolunu bularak hizmetlerini bir üst seviyeye çekebiliyorlar. Bu, diğer büyük sektörler için çok önemli ve yol gösterici bir örnek oluşturuyor.

Daha pratik ve güvenli finansal hizmetler

Bankacılık sektörü dijital dönüşümü deneyimlerken, ürün ve hizmetleri giderek artacaktır. Bunda süphesiz ki en büyük paylardan biri fintech şirketlerine ait olacaktır. Fintechlerin öneminin artmasıyla teknoloji kullanımı artacak, bu da beraberinde dijital dönüşümü getirecek, böylelikle ürün ve hizmetlerin kalitesinde artış yaşanacaktır. Çünkü fintechler, bankalar ve müşteriler arasındaki sürtünmeleri en aza indirmek için uğraşıyor, bunu yaparken en düşük maliyeti elde etmeyi amaçlıyor ve yöntem olarak teknolojiyi benimsiyorlar. Üstelik fintechler artık yalnız da değil; onlara, teknoloji şirketleri de katılmaya başladı. Bankalar, fintechler ve teknoloji şirketlerinin beraber çalışması finansal hizmetlerin yakın gelecekte çok daha hızlı,  kolay, maliyetsiz ve güvenli yapılabileceği anlamlarına geliyor.

Türk bankaları, dijitalleşme ve teknoloji anlamında diğer sektörlere örnek olacak niteliklere sahip. Özellikle diğer sektörlere oranla regülasyonu yoğun, evrak işinin fazla olduğu bankacılık sistemi kendi içinde geliştirdiği mekanizmalarla dijital dönüşüm, hızlı karar alma ve teknoloji konularında öncü roller üstleniyorlar.

Tags: Türkiye, Bankacılık, Fintech, Teknoloji, Dijital, Bilim

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın