Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 46

Oca 13, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; dijital bankacılık uygulaması N26’nın Avrupa’nın en değerli fintech girişimi haline gelmesinden, Ticaret Bakanlığı’nın blockchain faaliyetlerini resmi olarak başlatmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


7 - 13 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlık olarak ithalat ve ihracat işlemlerini hızlandıracak blockchain temelli yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bakanlık bu doğrultuda, geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başlayan Blockchain Türkiye Platformu’nun ilk kamu üyesi oldu. Bakan Pekcan, konuyla ilgili açıklamasında blockchain teknolojisinin birbirlerini tanımayan tarafları, bir aracıya ihtiyaç olmadan işlem yapabilecekleri ortak bir platformda buluşturduğuna dikkat çekerek bu teknolojinin geçmişte internetin yarattığı türden bir etki yaratmasını öngördüklerini dile getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın Blockchain Türkiye Platformu üyeliği, 9 Ocak’ta iki kurum arasında imzalanan bir anlaşma ile resmen başlamış oldu.


Dijital bankacılık uygulaması N26, artık Avrupa’nın en değerli fintech girişimi. Aldığı 300 milyon dolarlık yatırımla toplam değeri 2.7 milyar dolara ulaşan girişim, bu alanda en yakın rakiplerini geride bırakmayı başardı. N26’nın bu rakipleri, 1.7 milyar dolar değerlemeye sahip İngiliz Revolut ve 2.5 milyar dolarlık değerleme bedeliyle İsveçli Klarna oldu. Alman şirket böylece küresel sıralamada da Brezilyalı dijital banka Nubank’ın ardından en değerli ikinci dijital bankacılık girişimi konumuna geldi. Bugün, N26'nın Avrupa genelinde yaklaşık 2.3 milyon kullanıcısı bulunuyor.


Mastercard, adını logosundan çıkararak kartlarda, mağazalarda, etkinliklerde ve reklamlarda sadece kırmızı ve sarı halkalarıyla var olmaya hazırlanıyor. Şirket, bu kararıyla Apple ve Nike gibi metinsiz logo kullanan az sayıda markadan biri olacak. Ödeme devine yakın isimler, yeni logonun özellikle dijital cihazlarda doğrudan kullanıcının dikkatini çekeceğini belirtiyor. Mastercard’ın yeni logoya geçiş süreci bir anda değil, belirli bir zaman planlaması dahilinde gerçekleşecek.


ATM kavramını tamamen ortadan kaldırmak yerine birkaç teknoloji ileri taşımak isteyen Japonlar, şu sıralar yüz tanıma teknolojili, yeni nesil ATM’lere odaklanmış durumda. Ülkede bu sıra dışı teknolojiyi gözüne kestiren ilk banka Seven Bank oldu. Japonya basınında çıkan haberlere göre banka, ATM’lerine ekleyeceği yüz tanıma özelliğiyle kullanıcıların yeni hesap açılışı yapabilmesini sağlayacak. Yeni ATM’lerin önümüzdeki 18 ay içerisinde ülke genelindeki 24 bin Seven Bank ATM’sinde kullanıma sunulması bekleniyor.


Smart Money People tarafından yapılan bir ankete göre 2017 yılında İngiltere’de mobil bankacılık kullanım oranı %30’dan %39.2’ye yükselirken; internet bankacılığı %45’ten %38.6’ya geriledi. Aynı yıl dijital bankacılık kullanım oranının da %75’ten %78’e yükseldiği ülkede, mobil uygulama bankacılığının internet bankacılığını geride bıraktığı ilk kez görülmüş oldu. Yapılan araştırma, farklı yaş gruplarının kullanım tercihlerini de ortaya çıkarmış. Buna göre beklendiği gibi mobil uygulama bankacılığı %53’lük oranıyla en çok 18-24 yaş grubu tarafından tercih ediliyor. Sonuçlar ilginç olsa da mobil bankacılığın kullanım oranlarında internet bankacılığını geride bırakması, süreç içerisinde beklenen bir gelişmeydi.

Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın