Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 47

Oca 20, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; ödeme teknolojileri şirketi Square’in işletmeler için hayata geçirdiği yeni banka kartından, İsveçli fintech şirketi Klarna’nın yeni reklam yüzü olarak rap müzik sanatçısı Snoop Dogg ile anlaşmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


14 - 20 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Ödeme teknolojileri şirketi Square, işletmelere özel banka kartını tanıttı. Mastercard tabanlı banka kartlarının geçtiği her yerde kullanılabilecek olan Square kartları küçük işletmelerin, satışlarından elde ettikleri paraya anında erişmelerini sağlayacak. Şirketin kurucusu Jack Dorsey, yeni kartların işlevini “Yeni banka kartlarımız, özellikle küçük işletmeler için 'satış' ve 'paranın kullanıma hazır olması' arasındaki süreyi ortadan kaldıracak.” sözleriyle özetliyor. Square’in yeni banka kartları, bu önemli özelliğinin dışında, satıcılara diğer Square satıcılarından yapacakları alışverişlerde %2.75 oranında indirim sağlayarak işletmeler arasındaki ticarete de katkı sağlayacak.


Hollandalı banka ING, çalışanlarının veri alanındaki yeteneklerini ve bilgi birikimlerini geliştirmelerini sağlayacak bir “analitik akademisi” oluşturuyor. Banka, hali hazırda işletmelere dair yapay zeka projeleri üzerinde çalışan 80 kadar veri bilimci istihdam ediyor. Ancak bununla yetinmeyen ING, binlerce çalışanının veri okuryazarlığı yeteneği kazanmasını istiyor ve bir akademi açarak iş dünyası ve veri insanları arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlıyor. Hatırlayan okurlarımız olacaktır; geçtiğimiz yıl J.P. Morgan da Varlık Yönetimi birimindeki tüm çalışanlarına zorunlu kodlama eğitimleri vermeye başlamıştı.


Deneme süresi sonunda iptal etmeyi unutup, canınız sıkılmış bir şekilde bir ürün veya servise para ödediğiniz hiç oldu mu? Bunun ne kadar sinir bozucu olduğunu tahmin etmek güç değil. Neyse ki Mastercard bu konuya el atmaya karar verdi. Şirket geçtiğimiz hafta yayınladığı bir bültenle, deneme süresi sonunda kullanıcıların aboneliğini otomatik olarak yenileyen servislerin bu aksiyonlarını engelleyeceğini açıkladı. Nisan 2019’da başlayacak olan uygulama, başlangıçta sadece fiziksel ürünler satan servisler için geçerli olacak. Uygulamanın devam eden süreçte dijital servisleri kapsayıp kapsamayacağı ise şu an için belirsiz. Umarız, kapsar.


HSBC, blockchain aracılığıyla 3 milyondan fazla forex işlemi gerçekleştirdiğini ve 250 milyar dolar değerli 150 binden fazla ödeme yaptığını duyurdu. Banka, bu faaliyetinde Dağıtılmış Defter Teknolojisinden (DLT) faydalandı. HSBC FX Everywhere adı verilen bu çözüm, geçtiğimiz yıldan itibaren HSBC tarafından ödemeleri organize etmek için kullanılıyor. Banka, blockchain’i döviz işlemlerinde başarıyla kullanmasının ardından, şimdi de bu teknolojiyi çok sayıda küresel merkeze ve sınır ötesi tedarik ağına sahip uluslararası müşterileri için en iyi şekilde nasıl kullanabileceğini araştırıyor. HSBC, geçtiğimiz yıl “eTrade Connect” adındaki blockchain tabanlı uluslararası ticaret finansmanı platformununun hayata geçirilmesine de öncülük etmişti.


Amerikalı rap müzik sanatçısı Snoop Dogg, İsveçli ödeme teknolojileri şirketi Klarna’nın yeni reklam yüzü oldu. Fintech şirketi, ünlü rapçiyle “Get Smooth” adlı yeni global reklam kampanyasını hayata geçiriyor. Reklam filminde “en akıcı adam” olarak tasvir edilen Snoop Dogg, Klarna’nın akıcı ve kolay ödeme yönüne gönderme yapıyor. Fintech şirketlerinin dünyaca ünlü isimlerle bir araya gelmesi ve bu isimleri kampanyalarında kullanması, sektörün gidişatı için çok sevindirici gelişmeler. Pazarın ulaştığı noktayı bizlere gösteren bu tarz gelişmelerin artarak sürmesini diliyoruz.


Kart dolandırıcılarının artık yeni bir silahı var. Kullanıcıların tüm kredi ve banka kartlarını tek bir kartta toplayıp kullanmalarını sağlayan Fuze, ABD Gizli Servisi tarafından “dikkat edilmesi gerekenler” listesine eklendi. Ulaşılan bir Gizli Servis notuna göre suçlular son dönemde ceplerinde çok sayıda çalıntı kartla dolaşmamak için Fuze’a yönelmeye başladı. Şu anda New York ve St. Louis'de bulunan Gizli Servis ofisleri, dolandırıcılar ve Fuze arasındaki ilişkiye odaklanmış durumda. Yetkililer herkesi konu hakkında uyarırken, Fuze’un dolandırıcılık vakalarına yapacağı etki merak ediliyor.

Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın