Top Nav

Hindistan, yüksek teknolojili ve sürdürülebilir bir şehir inşa ediyor

Oca 2, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Yaşadığınız şehri dünyanın önde gelen mimarlarından biri tasarlasaydı nasıl olurdu? Bu durum 21. yüzyılda gerçek oluyor. Hindistan hükümeti, Amaravati şehrini yeniden tasarlaması için mimar Norman Foster ile anlaştı. Ünlü mimar, 100 bin nüfuslu şehri birinci sınıf bir altyapı, herkes için iş-konut, yeşille iç içe bir yaşam alanı ve verimli kaynak yönetimi esaslarına uygun şekilde elden geçirecek. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70’inin kentlerde yaşar hale gelmesi bekleniyor. Bu doğrultuda Amaravati için hazırlanan şehir planlamaları, dünya kentlerine ait sorunların ve giderek artan kentleşmeye dair olumsuz sonuçların çözümü noktasında insanlığa önemli faydalar sunabilir.


Gökdelenler, çok katlı binalar, ışıklı tabelalar ve sıkışık yollar. Bunlar, yüksek ihtimalle modern bir şehir dendiğinde aklınıza gelecek ilk kelimeler arasında yer alacaktır. Dünyadaki metropollerin birçoğu bu şekilde doğal bir oluşuma sahip olmuştur. Londra, New York, Tokyo veya Mexico City’i gözünüzün önüne getirin. Hepsinde hava kirliliği, trafik sıkışıklığı, dev çöp yığınları ve evsizlik gibi problemlerin var olduğunu göreceksiniz.


Peki ya sıfırdan başlayıp bir ütopya yaratmaya çalışırsanız sonuç ne olur? Veya yaşadığınız şehri dünyanın önde gelen mimarlarından biri tasarlasaydı nasıl olurdu? Bu durum 21. yüzyılda gerçek oluyor. Hindistan hükümeti, Amaravati şehrini yeniden tasarlaması için mimar Norman Foster ile anlaştı. Ünlü mimar, 100 bin nüfuslu şehri birinci sınıf bir altyapı, herkes için iş-konut, yeşille iç içe bir yaşam alanı ve verimli kaynak yönetimi esaslarına uygun şekilde elden geçirmeye hazırlanıyor.

Foster ve ekibi, 217 metrekarelik şehrin merkezi odağını tasarlıyor. Mimara göre şehrin yapısı son teknolojilerin yanı sıra sürdürülebilir kentlerin sahip olduğu özellikleri de içerecek. Amaravati için hazırlanan planlamada, büyük gölgelik alanlara sahip yürüyüş yollarından, geniş yeşilliklere; yaygın güneş enerjisi kullanımından, elektrikli araçlara, su taksilerine ve özel bisiklet rotalarına kadar birçok detay düşünülmüş.


2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70’inin kentlerde yaşar hale gelmesi bekleniyor. Bu doğrultuda Amaravati için hazırlanan şehir planlamaları, dünya kentlerine ait sorunların ve giderek artan kentleşmeye dair olumsuz sonuçların çözümü noktasında insanlığa önemli faydalar sunabilir.

Tags: Hindistan, Amaravati, Kentleşme, Teknoloji, Sürdürülebilirlik, Yaşam, Tasarım

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın