Top Nav

Her yer ATM, her yer nakit

Şub 20, 2019 0 comments
Haberin Özeti
İngiliz banka Lloyds, ülkede ATM’lerin azalması ve nakde erişimin zorlaşması yönünde artan eleştirilere karşı “cashback” sistemini yaygınlaştırmaya hazırlanıyor. Bu sistemde müşteriler market ve mağazalardan yaptıkları alışverişleri, banka kartlarıyla normal tutarın üzerinde bir ücretle ödeyerek para üstlerini nakit olarak almakta ve böylece dükkanlar birer ATM gibi kullanılabilmekte. Lloyds, ATM ve banka şubesinin çok az olduğu yerleşim bölgelerinde işletmelere ödül sistemi gibi çeşitli destekler vererek bu sisteme güç kazandırmayı planlıyor. Banka, yakın zamanda projenin pilot çalışmalarını başlatacaklarını açıkladı.


İngiliz banka Lloyds, ülkede ATM’lerin azalması ve nakde erişimin zorlaşması yönünde artan eleştirilere karşı ilginç bir çözüme başvuruyor. Bankanın çözüm planında, Visa ile yapılacak işbirliği neticesinde dükkan ve mağazaları birer ATM olarak konumlandırmak bulunuyor.

Cashback sistemi 

Cashback, hali hazırda çeşitli ülkelerde kullanılan bir sistem. Bu sistemde müşteriler market ve mağazalardan yaptıkları alışverişleri, banka kartlarıyla normal tutarın üzerinde bir ücretle ödeyerek para üstlerini nakit olarak almakta ve böylece dükkanlar birer ATM gibi kullanılabilmekte. Dükkan sahipleri belirli bir miktara kadar olan bu tarz işlemleri ücretsiz bir şekilde yapabiliyor. Lloyds’un planı ise ATM ve banka şubesinin çok az olduğu yerleşim bölgelerinde cashback sistemini teşvikle yaygınlaştırmak yönünde. Dükkanlarla anlaşacak olan Lloyds, bu tarz işlemlerde zaten belirli bir miktara kadar ücret almayan işletmelere bir ödül sistemi kurarak sistemi kullanan müşteri ve mağaza sayısını artırmaya çalışacak. Banka, bu konuda işletmelere önemli destekler sunacağını belirtiyor.

Alışveriş zorunluluğu olmayacak 

Lloyds tarafından projeye dair yürütülen ilk fizibilite çalışmaları, şu anda 50 binden fazla işletmenin sisteme dahil olabileceğini göstermiş. Projenin ilk zamanlarında geri ödeme sisteminin aslına uygun şekilde müşterilerin yapacağı satın alımlar sonuncunda uygulanması, ilerleyen süreçte ise satın alım zorunluluğunun ortadan kaldırılması planlanıyor. Lloyds Perakende Satış Müdürü Vim Maru konu hakkında “Yeni projemiz ile özellikle insanların nakit paraya erişmekte güçlük çektiği bölgelerde işletmeler aracılığıyla ücretsiz bir nakit ödeme hizmeti vereceğiz. Zamanla sisteme dahil olan işletme sayısını artırmayı hedefliyoruz.” açıklamasını yapıyor.

Komiteden çağrı 

Lloyds, yakın zamanda projenin pilot çalışmalarını başlatacaklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta İngiltere Hazine Komitesi, ülkede nakde erişimin imkansız hale gelmeye başladığını belirterek bir acil eylem çağrısında bulunmuştu. Son yıllarda adada ciddi bir şekilde tartışılan konu, sıklıkla gündem maddesi haline geliyor.

Tags: Lloyds, Banka, Nakit, ATM, Cashback, İşletme, İngiltere, Geri Ödeme

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın