Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 54

Mar 24, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; uluslararası para transferi platformu TransferGo’nun 1 milyon kullanıcıya ulaşmasından, IBM’in Blockchain tabanlı yeni para transferi platformunu duyurmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


18 - 24 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Şubat raporuna göre Türkiye'de yılın en kısa ayında günlük 1 milyon temassız ödeme işlemi yapıldı. Rapora göre ülkemizde kullanılan toplam banka ve kredi kartlarının sayısı 216 milyona ulaşırken, bu kartlarla Şubat ayında 66 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Temassız ödemelerin önemli bir yükseliş gösterdiği Şubat raporunda, Türkiye’de bu teknolojiye sahip kartların adedinin 60 milyona yaklaştığı ve ülkemizde 1.3 milyon temassız ödeme noktasının bulunduğu belirtildi. Rapor, ülkemizde temassız ödemelerin benimsediğini açık bir şekilde gösteriyor. Ülkemizin temassız dönüşüm yolculuğunun hız kesmeden sürmesini diliyoruz.


Amerikalı banka JPMorgan Chase, dijital dönüşümle çok da bağdaşmayan bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Bu karara göre Amerikalı banka, bu yıl 700 kişiye istihdam sağlayacak 90 yeni şube açacak. JPMorgan’ın bu kararında, bankanın yeni pazarlara açılmak için belirlediği 400 yeni şube hedefinin etkili olduğu belirtiliyor. Banka bu doğrultuda Charlotte, Kansas City, Nashville ve St Louis gibi önemli pazarlara girmeye, Philadelphia ve Boston gibi var olan pazarlarda ise yeni şubeler açmaya odaklanacak. Şube açma konusunda JPMorgan ile aynı görüşte olmayan bankalardan Standard Bank, yakın zamanda Güney Afrika’daki 90 şubesini kapatacağını ve 1200 çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurmuştu.


Uluslararası para transferi platformu TransferGo, 1 milyon kullanıcıya ulaştı. 47 ülkede faaliyet gösteren şirket, günde 1000’den fazla yeni müşteri kazandığını açıkladı. 2018 sonu itibariyle toplam işlem sayısı 3 milyonu geçen TransferGo’nun para transferi hacmi ise 1,3 milyar euroyu aşmıştı. Şirket tarafından paylaşılan verilere göre geçtiğimiz yıl platformun, Avrupa'daki herhangi bir ülkeden Türkiye'ye para gönderim adedi 5 katına çıktı. 2018'in Ekim ayında Türkiye pazarında da faaliyetlerine başlayan TransferGo o günden bu yana Türk nüfusun çok olduğu Avrupa ülkelerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor.


IBM, Blockchain tabanlı bir küresel para transferi platformu geliştirdiğini duyurdu. Teknoloji devi, IBM World Wire adını verdiği çözümüyle küresel para transferlerini çok daha düşük maliyetlerle ve oldukça hızlı sürelerle gerçekleştirmeyi hedefliyor. Küresel para transferlerindeki tarafları azaltacak ve süreçleri kısaltacak olan bu teknoloji, başlangıçta 72 ülkede, 44 banka desteği ve 47 para birimiyle hayata geçecek. (IBM'in yeni teknolojisine dair detayları merak edenler hazırlanan tanıtım videosuna ve dokümanına göz atabilirler.) 



Ödeme teknolojileri şirketi Worldpay, Amazon’la yaptığı anlaşma ile Amazon Pay’in, Amazon dışındaki online satış platformlarında da kullanılabilmesini mümkün hale getirdi. Worldpay böylece Amerika’daki satıcılar için Amazon Pay’i etkinleştiren ilk ödeme şirketi oldu. Bu gelişme ile online kanallar üzerinden satış yapanlar, Worldpay API’sini kullanarak platformlarına Amazon Pay’i bir ödeme seçeneği olarak ekleyebilecekler. Amazon Pay’in Amazon dışındaki satış platformlarına açılmasının; kullanıcıların satın alma deneyimini kolaylaştırması, ödemeleri daha basit hale getirmesi ve e-ticaret sektörüne güç kazandırması bekleniyor.


İstanbul, gelecek ay dikkat çeken bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Önemli konuklar eşliğinde Blockchain ve kripto para teknolojilerinin masaya yatırılacağı “Dijital Dönüşüm Blockchain Zirvesi” 26 Nisan’da İstanbul Marriot Hotel Şişli’de katılımcılarla buluşacak. Etkinlikte; aralarında Adem Kaya, Gökçe Philips ve Patrick Bosteels gibi uzmanların yer aldığı 20 konuşmacı, 500’den fazla sektör insanı, üst düzey yöneticiler ve çok sayıda teknoloji meraklısı bir araya gelecek. Haftalık özetimizi bu keyifli ve bir o kadar da faydalı etkinliği sizlere önererek tamamlıyoruz!

Tags: Haftalık, Özet, Araştırma, Analiz, Dünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın