Top Nav

Fintech Sohbetleri: Kredya

Mar 4, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Bugün DijiFi’de yepyeni bir röportaj serisine başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Artık her hafta “Fintech Sohbetleri” adlı bölümümüzde sektörümüze can veren finansal teknoloji şirketlerini ve birbirinden değerli isimleri ağırlayacağız. Sorularımızla bazen onları terletecek bazen ise merak edilenlere ışık tutacağız. O zaman lafı çok dolandırmadan sizleri ilk konuğumuzla başbaşa bırakalım. Röportaj serimizde ağırladığımız ilk fintech, kredi hesaplama ve karşılaştırma platformu Kredya oldu. Buyrun, Murat Çetinkaya ile yaptığımız bu keyifli röportaja kulak verelim.


Bugün DijiFi’de yepyeni bir röportaj serisine başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Artık her hafta “Fintech Sohbetleri” adlı bölümümüzde sektörümüze can veren finansal teknoloji şirketlerini ve birbirinden değerli isimleri ağırlayacağız. Sorularımızla bazen onları terletecek bazen ise merak edilenlere ışık tutacağız. Bu yüzden sizden de aklınızdaki soruları bize ulaştırmanızı bekliyoruz. Bunun için iletişim sayfamızı ve Facebook / Twitter hesaplarımızı kullanabilirsiniz. O zaman lafı çok dolandırmadan sizleri ilk konuğumuzla başbaşa bırakalım. Röportaj serimizde ağırladığımız ilk fintech, kredi hesaplama ve karşılaştırma platformu Kredya oldu. Buyrun, Murat Çetinkaya ile yaptığımız bu keyifli röportaja kulak verelim.

Merhaba! Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba! Öncelikle röportaj için size teşekkür etmek istiyorum ve tüm fintech takipçileri için faydalı bir çalışma olmasını diliyorum. Ben 38 yaşında, evli ve bir prenses babasıyım. Bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve son 11 yıldır çeşitli bankalarda veri modelleme / veri mimarı rollerinde çalıştım. 6 aylık Amsterdam maceram dışında mezun olduktan sonra hep İstanbul’da yaşadım. Çoğunlukla da çok sevdiğim Moda’da oturdum. Çok kredi ödedim :)

Peki Kredya fikri nasıl doğdu?

2015 yılında bir konut kredisi ve üç ihtiyaç kredisi ödüyordum. Bu kredileri farklı avantajlarından dolayı üç farklı bankadan kullanmıştım. Her ay ne kadar borcum kaldığını, ara ödeme yaparsam ne kadar tasarruf edeceğimi, faizler düştüğünde ise yapılandırmanın (refinans etme) ne kadar kârlı olacağını hesaplıyordum. Yeni bir kredi kullanırken de kendim için en hesaplı krediyi 20+ banka arasında günlerce araştırıyordum. Bu hesap işleri çok zamanımı alıyordu. Birgün arkadaşlarımla bir akşam yemeğinde bu sıkıntımdan bahsederken acaba bu hesapları yapan bir mobil uygulama var mı diye App Store’a baktım ve düzgün bir uygulama olmadığını gördüm. O an "Ben kendim için neden böyle bir uygulama yazmayayım?" dedim. Hem bilgisayar mühendisi, hem bankacı hem de kredi ödeyen biri olarak bu problemi benden daha iyi çözebilecek biri olamaz herhalde diye düşündüm. Ertesi gün işe koyuldum ve 3 ay sonra ilk çalışan versiyonu tamamladım. Daha sonra başkaları da kullansın diye ücretsiz ve reklamsız olarak App Store’a koydum. Gelen yorum ve geri bildirimlerle ne kadar çok insanın böyle bir ihtiyacı olduğunu fark ettim. Yeni özellikler ekleyerek hesaplama çeşitlerini arttırdım ve daha görselleştirdim. Daha sonra bir arkadaşım Android versiyonu için bana yardım etti. Download sayısı iyice arttı. 2017 yılına girdiğimizde eski arkadaşım ve yeni ortağım Mark ile birlikte Kredya’yı bir fintech startup’ına dönüştürmeye karar verdik.

Sunduğunuz hizmeti kısaca anlatabilir misiniz?

Kredya’da biz kredi borcunu bir varlık olarak görüyoruz. Klasik varlıklarda kâr etmek için paranızı arttırmaya çalışırken biz kullanıcılarımızın borcunuzu azaltarak kâr etmelerini hedefliyoruz. Bu şekilde halkımızın her sene milyarlarca TL tasarruf edeceğine inanıyoruz. İnsanların hem kredi kullanırken en hesaplı teklifi bulması hem de kredi öderken daha az faiz ödemelerini ve böylece paralarının cebinde kalmasını sağlamayı hedefliyoruz. Mesela kendimden örnek vereyim. 2009 yılında 8 yıl vade ile kullandığım bir konut kredisinde toplamda 22.000 tl tasarruf ettim. Bunu piyasayı takip edip doğru zamanda kredimi iki defa yenileyerek başardım. Yine kullandığım ihtiyaç kredilerinde farklı yöntemlerle (erken kapama, ara ödeme gibi) hep daha az faiz ödedim. Kredya’nın verdiği hizmeti akıllı, kişisel ve tasarruf odaklı kredi yönetimi şeklinde özetleyebilirim. Tüm hizmetlerimiz ücretsizdir.


Kredya’nın arkasında kaç kişilik bir ekip bulunuyor?

Kredya’da 4 kişiyiz. Ben, Mark, Ekrem (UX/UI) ve Osman (developer). Bazen de dışarıdan uzman desteği alıyoruz.

Bugüne kadar hiç yatırım aldınız mı?

Henüz yatırım almadık. Yatırım için de herhangi bir arayışımız olmadı. Yatırım almanın startup’lar için bir hedef olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gider yönetimini iyi yapıp iş geliştirmeye ve ürüne odaklandık. Hem Türkiye içinden hem yurt dışından bizimle ilgilenen VC’ler var. Bizi takip ediyorlar. Kendilerine aylık bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Sadece doğru zamanda ve doğru kurum/kişiler ile yapılacak bir ortaklığın bizi hedeflerimize taşıyabileceğine inanıyoruz.

Kredya’nın geleceğine dair planlarınız nelerdir?

Bu sene ortasına kadar ürünümüzün yeni özelliklerini de devreye almayı, sonrasında yoğun bir tanıtım yapmayı bir yandan da Türkiye’deki bankalarla iş ortaklıklarımızı derinleştirmeyi hedefliyoruz. Sene sonuna doğru da ikinci bir ülkede ürünümüzü denemeyi planlıyoruz.

Bu keyifli röportaj için teşekkür ederiz. Okurlarımıza son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

Kredya adına ben teşekkür ederim. Çok keyif aldım. Kredi kullanmayı düşünen ya da hali hazırda kredi ödeyen okurlarınıza Kredya uygulamasını indirmelerini veya web sitemizi ziyaret etmelerini öneririm.

Tags: Fintech, Röportaj, Kredya, Soru, Cevap, Finansal Teknoloji, Yazı Dizisi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın