Top Nav

Estonya’da küçük davalara robotlar bakacak

Mar 27, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Estonya’da küçük çaplı davalar, yapay zeka destekli robotlar tarafından karara bağlanacak. Yeni nesil hakimler, kararları önceden programlanmış algoritmalarına ve eğitimlerine göre alırken, bu süreçte yasal belgeleri gözden geçirecek ve analizler yapacaklar. Robot hakimlerin ilk aşamada 7.000 eurodan daha az tutarlı anlaşmazlıklara bakması bekleniyor. Hakimlerin kararları yasal olarak bağlayıcı olurken, kişilerin kararlara itiraz hakkı bulunacak. Bugün sadece 1.4 milyon nüfusa sahip olan Estonya, yeni teknolojileri benimseme ve dijitalleşme konularında öncü ülkeler arasında yer alıyor.


Son yıllarda önemli dijital atılımlar yapan Estonya, bu kez davaları robotlara emanet etmeye hazırlanıyor. Ülkede küçük çaplı davalar, yapay zeka destekli robot hakimler tarafından karara bağlanacak.

Robot hakimler, kararları önceden programlanmış algoritmalarına ve eğitimlerine göre alırken, bu süreçte yasal belgeleri gözden geçirecek ve analizler yapacaklar. Yeni nesil hakimlerin ilk aşamada 7.000 eurodan daha az tutarlı anlaşmazlıklara bakması bekleniyor. Hakimlerin kararları yasal olarak bağlayıcı olurken, kişilerin kararlara itiraz hakkı bulunacak.

Henüz başlangıç aşamasında olan projenin hayata geçeceği tarih şu an için belirsiz. Ancak ülkede Mayıs ayı itibarıyla robot hakim çalışmasını da kapsayan geniş çaplı bir yapay zeka projesine start verilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda Mayıs itibarıyla Estonya mahkemelerinde sıradışı hakimleri görebileceğimizi söyleyebiliyoruz. Gelişmeler oldukça dikkat çekici olsa da şimdiden hukuk dünyasının konuyla ilgili çeşitli çekinceleri oluşmuş. Bu çekinceleri ortadan kaldırmak için gelecek süreçte projenin hukukçuların tavsiyeleri doğrultusunda revize edilmesi planlanıyor.

Bugün sadece 1.4 milyon nüfusa sahip olan Estonya, yeni teknolojileri benimseme ve dijitalleşme konularında öncü ülkeler arasında yer alıyor.

Tags: Dünya, Dijital Dönüşüm, Robot Teknolojisi, Dijital Çözüm, Teknoloji

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın