Top Nav

Zenginlerin tercihi nakit para

Nis 3, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre Amerika’nın en zengin aileleri rekor seviyede nakit para biriktiriyor. Paylaşılan verilere göre ülkedeki en zengin %1’lik kesim, düşük gelirli kitlenin yarısından daha fazla nakde sahip. Rapor ayrıca uluslararası alanda nakit kullanımının arttığına da işaret ediyor. Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre bu eski alışkanlık, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pazarlarda önemli bir yükseliş içerisinde. Ancak buna rağmen kartlı ödemelerin azalma gösterdiğini söylemek doğru olmaz. Tüketiciler bugün geçmişe göre daha fazla banka ve kredi kartına sahipler. Sadece artık bu ödeme türünü çok daha küçük işlemler için kullanıyorlar.


Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre Amerika’nın en zengin aileleri rekor seviyede nakit para biriktiriyor. Paylaşılan verilere göre ülkedeki en zengin %1’lik kesim, düşük gelirli kitlenin yarısından daha fazla nakde sahip.

Resmi kaynaklara göre Amerika'daki nakit varlıklar, 2008 ekonomik krizinden önce 15 milyar dolar civarındayken, bu rakam son dönemde 303 milyar dolara kadar çıktı. Bu arada ülkede gelir seviyesi nispeten daha düşük olan kesimin nakit rezervi de ekonomik krizden bu yana 10 kat arttı. Ancak zengin Amerikalılar bu konuda hala açık ara öndeler.

İlginçtir, veriler uluslararası alanda da nakit kullanımının arttığına işaret ediyor. Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre bu eski alışkanlık, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pazarlarda önemli bir yükseliş içerisinde. Bankanın rakamlarına göre ülkelerin dolaşımda olan nakit miktarları 2000 yılında ortalama olarak gayrisafi yurt içi hasılaların %7’sine denk gelirken, bu oran 2016 yılında %9’a yükselmiştir. Raporda genel tablodan farklı olarak İsveç ve benzeri çeşitli ülkelerde dolaşımdaki nakit miktarının azalma gösterdiği de kaydediliyor.

Nakitle ilgili durum bu şekilde olsa da kartlı ödemelerin azalma gösterdiğini söylemek doğru olmaz. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın raporuna göre bu tür ödemeler, 2000 yılında gayrisafi yurt içi hasılaların %13’üne karşılık gelirken, bu oran 2016’da %25’e yükseldi. Tüketiciler bugün geçmişe göre daha fazla banka ve kredi kartına sahipler. Sadece artık bu ödeme türünü çok daha küçük işlemler için kullanıyorlar.

Tags: Dünya, Ödeme Sistemleri, Dijital Dönüşüm, Analiz, Kredi Kartı, Araştırma 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın