Top Nav

Yüz tanıma sistemlerine karşı geliştirilen giyilebilir yüz projektörü

Eki 9, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Aylardır süren Hong Kong protestolarına maske yasağı getirilmesinin ardından ülkede oldukça ilginç bir gelişme yaşandı. Tasarımcı Jing-Cai Lu’nun 2017’de bir prototipini hazırladığı giyilebilir yüz projektörü bir anda internette viral hale geldi. Kullanıcılar, bu teknolojinin yüz tanıma sistemlerini yanıltabileceğini ve fişleme gibi vakaları engelleyebileceğini dile getirmeye başladı. Projektör, karanlık havalarda kafaya takılarak insan yüzünün farklı bir yüz görünümü elde etmesini sağlıyor. Yaşanan gelişmelerin ardından ürün açıklamasına “siyasi amaçlı değildir” uyarısını eklemek zorunda kalan Jing-Cai Lu, bizlere bölgedeki siyasi baskı ve gerilime dair önemli ipuçları vermeyi de ihmal etmedi.


Yüz tanıma teknolojisi, çok sayıda olumlu özelliğe sahip olmasına rağmen maalesef son dönemde çeşitli sebeplerden dolayı tartışmaların merkezindeki teknoloji haline geldi. Bu durumun oluşmasında ABD ve Çin gibi devletlerin bu teknolojiyi toplumlara yönelik bir izleme ve baskı aracı olarak kullanma planları etkili olurken, son olarak Hong Kong protestolarında hayata geçirilen maske yasağı konuyu bir kez daha gündeme taşıdı.


Tüm dünyanın konuştuğu, aylardır süren Hong Kong protestolarında uygulanmaya başlanan maske yasağı, kamuoyu tarafından protestoya katılan kişilerin Hong Kong yönetimi ve Çin hükümeti tarafından fişleneceği şeklinde yorumlandı. Bu durum tartışılırken oldukça ilginç bir gelişme meydana geldi. Sanat ve ürün tasarımcısı Jing-Cai Lu’nun 2017 yılında bir prototipini hazırladığı giyilebilir yüz projektörü ürünü bir anda Facebook, Twitter ve Reddit gibi kanallarda kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde paylaşılmaya başlandı. İnternet kullanıcıları, projektöre ait videoyu viral hale getirirken, bu teknolojinin yüz tanıma sistemlerini yanıltabileceği ve fişleme gibi vakaları engelleyebileceği konuşulmaya başlandı.


Bugün yaşanan gelişmelerden bağımsız olarak Jing-Cai Lu tarafından geliştirilen yüz tanıma projektörü, karanlık havalarda kafaya takılarak insan yüzünün farklı bir yüz görünümü elde etmesini sağlıyor. Bu durum, insan yüzünü takip eden ve kayda alan teknolojilerden kurtulmanın önünü açıyor. Projektörün internette viral hale gelmesinin ardından Jing-Cai Lu, ürün açıklamasına “siyasi amaçlı değildir” uyarısını eklemek zorunda kalmış. Bu da bizlere bölgedeki siyasi baskı ve gerilime dair önemli ipuçları veriyor.

Tags: Dünya, Teknoloji, Gelecek, Yapay Zeka, Yaşam

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın