Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 79

Kas 3, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; Google’ın akıllı saat üreticisi FitBit’i satın almasından, Spotify’in abonelik ücretlerine zam yapmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


28 Ekim - 3 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Kasım ayına Spotify’in zam kararıyla giriş yaptık. Popüler müzik servisi, premium üyelik bedellerine zam yaparak öğrenci üyeliklerinde 2 TL, bireysel üyeliklerde 4 TL ve aile üyeliklerinde ise 6 TL’lik bir ücret artışına gitti. Fiyat değişikliğiyle aylık 6,99 TL olan öğrenci üyeliği 8,99 TL’ye, aylık 13,99 TL olan bireysel üyelik 17,99 TL’ye ve aylık 20,99 TL olan aile üyeliği 26,99 TL’ye çıkmış oldu. Spotify, gelişmeyi e-posta yoluyla abonelerine ulaştırırken, yeni fiyatların Ocak 2020’den itibaren geçerli olacağını belirtti.


Uluslararası ulaşım şirketi Uber, yeni servisi Uber Money’i duyurdu. Uber Money ekibi; şirkete ait mobil banka hesabı, dijital cüzdan, banka ve kredi kartı ürünlerinin geliştirilmesinden sorumlu olacak. Yeni servisin ilk hizmeti ise Uber sürücüleri ve kuryelerinin, online banka Green Dot ile entegre çalışacak Uber Debit hesaplarıyla, her yolculuktan sonra kazançlarına gerçek zamanlı bir şekilde erişmelerini sağlamak olacak. Ayrıca çalışma kapsamında yenilenen Uber Debit Kart, tüm sürücülere yakıt alımlarında %3, Uber Pro sürücülerine ise %6 geri ödeme yapacak. İlk olarak ABD’deki sürücülere sunulacak olan Uber Money hizmetlerinin, önümüzdeki aylarda küresel kullanıma açılması planlanıyor.


Google’ın akıllı saat üreticisi FitBit’i satın alacağı uzun süredir konuşulan bir iddiaydı. İddia bu hafta gerçeğe dönüştü ve Google’ın, FitBit’i 2.1 milyar dolar karşılığında satın alacağı kesinleşti. Bu zamana kadar akıllı saat pazarında sadece Wear OS adlı bir işletim sistemiyle yer alan ancak fiziksel bir akıllı saat ürünü bulunmayan Google’ın, FitBit satın alımıyla bu durumu değiştirmesi bekleniyor. FitBit’in ise son yıllarda akıllı saat pazarındaki rekabetin artmasıyla ciddi bir büyüme sorunu yaşadığı biliniyordu. Bu doğrultuda satın alımın hem Google hem de FitBit için olumlu sonuçlar yaratması bekleniyor.


İngiltere’de yürütülen bir çalışmayla, ofis çalışanlarının çalışma şartlarında değişiklik yapılmaması halinde gelecek 20 yılda nasıl bir fiziksel görünüme sahip olacağı ortaya kondu. Gerçek bir insan boyutuna ve görünümüne sahip Emma adlı bir model aracılığıyla yansıtılan fiziksel değişimler incelendiğinde; modelin vücudunun öne doğru eğildiği, midesinin çıkıntılı bir hal aldığı, gözlerinin iyice kırmızılaştığı, bacaklarında çok sayıda varisin bulunduğu ve kamburluğunun artık kalıcı hale geldiği görülüyor. Tüm bunlar, Emma’nın bu zamana kadar ağırlıklı olarak oturarak çalıştığına, sürekli hareketsiz kaldığına ve bilgisayar ekranına uzun süreler boyunca baktığına işaret ediyor. Uzmanlar, çalışanlara ve işverenlere, gelecekte bu tarz sağlık sorunları yaşamamaları için bugünden harekete geçmelerini öneriyor.


American Express, Amerika’daki göçmenlerin ve ülkeye yakın zamanda giriş yapan farklı ülke vatandaşlarının uluslararası kredi geçmişlerine erişebilmek için sınır ötesi kredi raporlama girişimi Nova Credit ile işbirliğine gitti. Yapılan anlaşmaya göre bu kitle, Nova’nın kredi pasaportu teknolojisi üzerinden kart başvurusunda bulunduklarında, uluslararası kredi geçmişleri Nova ve American Express’le paylaşılacak. Bu sayede American Express’in bu kişilere kredi verme süreci hız kazanacak. Yürütülen çalışmayla başlangıçta Avustralya, Kanada, Hindistan, Meksika ve İngiltere’den gelen başvuru sahiplerinin kredi geçmişlerine erişilebilecek. Devam eden süreçte diğer ülkeler de bu listeye dahil edilecek.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın