Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 88

Oca 19, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; Visa’nın 5.3 milyar dolara Plaid’i satın almasından, yerli bankalarımızın dijital altın transferine başlamasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


13 - 19 Ocak 2020 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Visa, uygulamaların kullanıcıların banka hesaplarına bağlanmasını sağlayan veri paylaşım girişimi Plaid’i satın aldı. Şirket, bu satın alım için 5.3 milyar dolar ödeyecek. Plaid temelde tüketicilerin, finansal bilgilerini Acorns, Betterment, Transferwise, Venmo ve Chime gibi binlerce hizmet ve uygulamayla paylaşmalarını sağlıyor. Son rakamlara göre, Amerika’da banka hesabına sahip her dört kişiden biri, 11 bini aşkın finansal kuruluş üzerinden 2.600’den fazla fintech geliştiricisine bağlanmak için Plaid’i kullandı. Visa, geçtiğimiz yıl Plaid’in 250 milyon dolarlık finansman turuna da katılmıştı. Plaid’in önceki yatırımcıları arasında Citi, Goldman Sachs ve American Express gibi şirketler yer alıyor.


Yerli bankalarımız, Takasbank tarafından geliştirilen blockchain platformu aracılığıyla fiziksel altına karşılık gelen bir kripto para biriminin transferine başladı. BİGA adı verilen kripto para birimi, İstanbul Borsası’nın kasalarında depolanan 1 gram altının değerini temsil ediyor. Takasbank’ın blockchain platformu dijital altın transferinin yanı sıra dijital varlıkların ihracatı, amortismanı, entegrasyon, mutabakat, izleme ve raporlama gibi özelliklere de sahip. Projeye dahil olan ve ağ üzerinden transfer yapan ilk bankalar Ziraat Bankası, VakıfBank, Garanti BBVA, Albaraka Türk ve Kuveyt Türk oldu.


Japon geleneklerinden saisen’in yani tanrılara ibadet amaçlı sunulan paranın, tapınak ve türbelerde dijital yöntemlerle alınmaya başlanması ülkede tartışma konusu haline geldi. Bu düzenleme toplumun bir bölümünü mutlu ederken, bir kesim ise bunun tanrıya bağlılık yöntemi olamayacağını ve bu yolla ödeme operatörlerinin bireylerin ibadetlerini takip edebileceğini dile getiriyor. Yüzyıllar öncesine dayanan saisen geleneği, başlangıçta tanrılara küçük pirinç torbaları sunularak yapılmaktaydı. Ancak daha sonra ülkenin resmi para biriminin Japonya genelinde yaygınlaşmasıyla küçük paralar pirinç ödemelerinin yerini almaya başladı. Bugünse gelenek, dijital dönüşümün etkisiyle çeşitli eleştiriler ışığında tekrar bir değişim geçiriyor.


Monzo’nun kurucu ortağı ve CEO’su Paul Rippon, eşiyle Northumberland'daki çiftliklerinde alpaka yetiştirmek için mobil bankadaki görevinden istifa etti. 2017 yılında Barnacre Alpacas adlı şirketi kuran Rippon ve eşi Debbie’nin bugün çiftliklerinde 300 alpakaları bulunuyor. Rippon, 2015 yılında Tom Blomfield ile Monzo’yu kurmadan önce Starling Bank’de Baş Risk Sorumlusu olarak çalışıyordu. Eski Monzo CEO’su, 27 yıllık bankacılık kariyerine Natwest’de başlamış, ardından ise AIB’de Bankacılık Operasyonları Başkanı olarak iki yıl süreyle görev almıştı. Rippon ve eşi Debbie, şu sıralar bol bol alpaka yemliyor ve traktör kullanıyor.


Uluslararası para transferi platformu TransferGo, 2019 değerlendirmesinde bulunurken 2020 hedefleri hakkında da bilgi verdi. Geçtiğimiz yılı başarılı bir şekilde geçiren şirket, yeni yılda da sağlıklı büyümesini sürdürmeyi planlıyor. TransferGo’nun kullanıcı tabanı 2019’da her geçen gün büyürken, bir yandan da bulunduğu pazar sayısı arttı. Şirket 2019 yılının sonunda Endonezya, Sri Lanka ve Bangladeş gibi yeni pazarlara da girmesiyle mevcut pazar sayısını 53’e çıkarmıştı. TransferGo, 2020’nin ilk aylarında hizmet verdiği ülke sayısını 140’a çıkarmayı hedefliyor.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın