Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 90

Şub 9, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; koronavirüsün, Çin’de online ödemeleri %46 oranında artırmasından, Singapurlu ulaşım şirketi Grab’in robo danışmanlık şirketi Bento’yu satın almasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


3 - 9 Şubat 2020 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Son günlerin en çok konuşulan konusu olan Koronavirüs, oluşturduğu korku ortamı ve alınmasını zorunlu kıldığı önlemler ile Çin’in online ödeme pazarına da etki etti. Ülkenin en büyük ödeme şirketlerinden UnionPay, bu süreçte online ödeme adetlerinin %46.79 oranında arttığını açıkladı. Çinli ödeme devi, yaşanan artışta insanların evlerinden çıkmamasının etkili olduğunu belirtiyor. Şirket ayrıca online ödemelerdeki artışın 24 Ocak’ta başlayan Çin yeni yılında iyice hız kazandığını dile getiriyor. UnionPay, 24-30 Ocak aralığında online ödemeler için 1.38 milyar ağ aktarımı yaparken, bu transferlerin toplam değerinde ise 1.318455 trilyon yuanı görmeyi başardı.


Rusya’da ilk kez dijital ödemelerin adedi nakit ödemelerin adedini geride bıraktı. Sberbank tarafından hazırlanan rapora göre ülkede 2019 yılının 4. çeyreğindeki ödemelerin %50.4’ü dijital olarak yapıldı. Bu oran aynı zamanda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4.5’lik bir artış anlamına geliyor. Üstelik dijital ödemelerdeki artış Rusya’nın sadece büyük şehirleriyle sınırlı kalmadı. Ülkenin 36 şehri bu oranda %50’yi yakalamayı başarırken, Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Murmansk bölgesi %60’lık dijital ödeme oranıyla bu alanda zirvede yer aldı. Rusya’nın dijital ödemeleri benimsemesinde Visa ve Mastercard hakimiyetine karşı geliştirilen ulusal ödeme kartının önemli bir etkisi oldu.


Avrupa Parlamentosu, tüm üyeleri ve komisyon liderleriyle tam kadro bir şekilde toplanarak yapay zeka teknolojisini masaya yatırdı. Oturumda yapay zeka teknolojisinden insanlığın iyiliği için en iyi şekilde faydalanılması gerektiği vurgulanırken; bu teknolojiye karşı temkinli olunması ve yapay zeka tarafından alınacak kararların arka planının sorgulanması gerektiği de dile getirildi. Geldiğimiz noktada yüz tanıma gibi çeşitli yapay zeka temelli teknolojilerin Avrupa’da hâlâ hoş karşılanmadığı biliniyor. Bu teknolojinin yasaklanması veya kısıtlanması yönündeki çağrılar yüksek sesle dile getiriliyor. Yapay zeka ise yaşanan bu gelişmelere rağmen sağlık, ödeme sistemleri, kimlik doğrulama gibi bir dizi alanda devrim niteliğindeki çeşitli dönüşümlere aracılık etmeye devam ediyor.


Singapur merkezli ulaşım şirketi Grab, robo danışmanlık şirketi Bento’yu satın aldığını duyurdu. Bento, yılın ilk yarısında piyasaya sürülecek Grab uygulaması ürünleriyle birlikte GrabInvest olarak yeniden markalanacak. Şirket, GrabInvest ile finansal hizmetler kolu altında kullanıcılara, sürücü ortaklarına ve ticari ortaklara varlık yönetimi ve yatırım ürünleri sunacak. GrabInvest’e, Bento’nun eski CEO’su Chandrima Das başkanlık edecek. Grab ve Bento arasında yapılan satın alım anlaşmasına dair mali detaylar açıklanmadı.


Uluslararası para transferi şirketi Remitly, ABD’de yaşayan ve sayıları 44 milyonu bulan göçmenlere Passbook adlı online bankacılık hizmetini sunmaya başlıyor. Göçmenler bu hizmet sayesinde sosyal güvenlik numarasına gerek duymadan bireysel mükellef kimlik numaraları veya pasaportlarını kullanarak banka hesabı açabilecekler. Küresel arenada da kullanılabilen banka hesabı kullanıcılara bir Visa banka kartı verirken, işlem ve hesap ücreti içermiyor. Hesap ayrıca Sunrise Bank ile yapılan işbirliği ile sigortalanmış durumda. Remitly üzerinden her yıl batıdaki çok sayıda insan Afrika, Asya, Orta Avrupa ve Güney Amerika’daki yakınlarına 6 milyar doların üzerinde para gönderimi yapıyor.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın