Top Nav

Avrupa Parlamentosu’nun yapay zeka oturumundan öne çıkan notlar

Şub 3, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta tüm üyeleri ve komisyon liderleriyle tam kadro bir şekilde toplanarak yapay zeka teknolojisini masaya yatırdı. Oturumda yapay zeka teknolojisinden insanlığın iyiliği için en iyi şekilde faydalanılması gerektiği vurgulanırken; bu teknolojiye karşı temkinli olunması ve yapay zeka tarafından alınacak kararların arka planının sorgulanması gerektiği de dile getirildi. Geldiğimiz noktada yüz tanıma gibi çeşitli yapay zeka temelli teknolojilerin Avrupa’da hâlâ hoş karşılanmadığı biliniyor. Bu teknolojinin yasaklanması veya kısıtlanması yönündeki çağrılar yüksek sesle dile getiriliyor. Yapay zeka ise yaşanan bu gelişmelere rağmen sağlık, ödeme sistemleri, kimlik doğrulama gibi bir dizi alanda devrim niteliğindeki çeşitli dönüşümlere aracılık etmeye devam ediyor.


Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta Perşembe günü tüm üyeleri ve komisyon liderleriyle tam kadro bir şekilde toplanarak yapay zeka düzenlemelerini ve bu teknolojiden yararlanmanın en iyi yollarını tartıştı. DijiFi olarak bu dikkat çeken toplantının konu başlıklarını derledik.

Oturumda söz alan Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Margrethe Vestager konu hakkındaki görüşlerini “Bunu tartışmak istiyoruz çünkü bu konuda tedbirli olmamız gerekiyor. Bazı yapay zeka temelli teknolojiler basit ve düşük riskli olabilir ancak bu alandaki bazı teknolojiler ise yaşam yada ölüm sebebi de olabilir. Risk görüyorsak önce temkinli olmalı sonra ilerlemeliyiz.” sözleriyle dile getiriyor.

Parlamento, konunun risk yönünü tartışsa da yapay zeka bir süredir aralıksız bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bu yeni nesil teknoloji; sağlık, ödeme sistemleri, kimlik doğrulama gibi bir dizi alanda devrim niteliğindeki çeşitli dönüşümleri hayata geçiriyor. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen yüz tanıma gibi çeşitli yapay zeka temelli teknolojiler Avrupa’da hâlâ hoş karşılanmıyor. Bu teknolojinin yasaklanması veya kısıtlanması yönündeki çağrılar yüksek sesle ve sıklıkla dile getiriliyor.

Parlamento oturumunda dillendirilen bir diğer görüş; yapay zeka uygulamalarının etik, hesap verebilir ve şeffaf olması, sadece hangi kararları alacağı değil bu kararları nasıl alacağının da insanlar tarafından bilinmesi gerektiği oldu. Konu hakkında konuşan Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi Kıdemli Üyesi Andrea Renda “Bir veri merkezinin enerji tüketimini azaltmak için şeffaf olmayan, kökeni bilinmeyen bir yapay zeka teknolojisini kullanmak istersem ve bu teknoloji sayesinde enerji tüketimi azalırsa, herhangi bir temel insan hakkını ihlal etmeyi önemser miyim? Veya elimde kalan son böbreği hangi hastanın alacağına karar vermek için yapay zeka kullanıyorsam kararımı vermeden önce biraz tartışmalıyız değil mi? Bu teknolojilerin arkasındaki kararların nasıl alındığını bilmek isteyebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.

Bugün yapay zeka konusunda ABD ve Çin farklı yollar izlese de Avrupa Parlamentosu bu konuda basit, uygulanabilir ve sağlam bir dizi kuralı savunuyor. Parlamento milletvekillerinden Eva Kaili konuya dair “Bu konuda yeni düzenlemeler (regülasyon) çıkarmanın yapılacak en iyi şey olmadığını fark ettik. Çünkü o zaman daha fazla sorunla başa çıkmak zorunda kalıyorsunuz ve işleri eski haline döndürmek de çok zor oluyor. Bu yüzden temel insan haklarını, gizliliği ve demokrasiyi gözeterek var olan akıllı düzenlemeleri uygulamamız gerektiğini düşünüyorum.” açıklamasını yapıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun bu sıradışı oturumunda, yapay zeka teknolojisinden insanlığın iyiliği için en iyi şekilde faydalanılması gerektiği konusunda görüş birliği oluştu.

Tags: Yapay Zeka, Teknoloji, Gelecek, Yaşam

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın