Top Nav

Akıllı alışverişle yılda %12 oranında tasarruf etmek mümkün

Haz 23, 2020 0 comments
Online alışveriş pazarı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyümeye devam ediyor. TUBISAD'ın geçtiğimiz yıl yayınladığı "Türkiye'de E-Ticaret 201 Büyüklüğü" raporuna göre 2018 yılında online market alışveriş hacmi 2.8 milyar TL ve bir önceki yıla göre büyüme oranı %30 olarak gerçekleşti. Getir’in kapıya en hızlı teslimat iddiasıyla başlattığı online market alışveriş pazarı, Türkiye’nin önde gelen mağaza perakendecilerinin de dahil olmasıyla, tüketicilerin bu alandaki alışverişleri de artmaya başladı. Tüm bu gelişmelerle birlikte de tüketici tarafında uygun fiyatlı ve teslim süreli hizmetlere ulaşmak bir ihtiyaç haline geldi.

Online market alışverişi hizmeti kullanıcılarının ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen deliveri uygulaması, yakın bölgede hizmet veren online market alışverişi servislerini fiyat ve getirme hızı açısından tek defada kıyaslamaya olanak tanıyor. Kullanıcının konumunu kullanarak bir tarama yapan uygulama, şu an için aranılan ürünün yer aldığı Banabi, istegelsin, Getir, HepsiExpress, Migros, Migros Hemen, Avansas, Carrefoursa ve A101 Kapıda gibi 9 online market alışverişi uygulamasını kıyaslıyor ve aralarında en uygun ürün fiyatlarını ya da en hızlı teslimat sunan seçenekleri bir nevi akıllı alışveriş çerçevesinde kullanıcısına listeliyor. iOS ve Android platformlarından erişilebilen deliveri, kullanıcısına her market siparişinde hem zamandan kazanmasını hem de alışverişini daha kazançlı sonlandırmasını vaadediyor.

Deliveri akıllı alışveriş ile yıllık %12 oranında tasarruf

Deliveri kurucu ortaklarından Çiğdem Öztabak konuya dair görüşlerini "Günümüzde dijitalleşme her sektör için bir gereklilik haline geldi. Özellikle pandemi sürecinde dijitalleşmeye yatırım yapmış olan firmalar bir adım öne çıktı. Karantina sebebiyle sokağa çıkamadığımız günlerde temel ihtiyaçlarımıza hızlı, güvenli bir şekilde ve doğru fiyatla ulaşmak istiyoruz. Nielsen’in raporuna göre ülkemizde insanların %70’i online alışveriş yapıyor ve alışveriş yapanların %71´i daha uygun fiyatlara ulaşmak için online alışveriş yaptığını belirtiyor. Ayrıca pandemi döneminde yapılan harcamalarda sepet büyüklükleri de yüksek artış gösterdi. Bunun da müşteri davranışlarında kalıcı bir değişikliğe sebep olacağını düşünüyoruz. Yani uygun ve doğru fiyattan market alışverişi yapabilmek için tüketicilerin eskisine göre çok daha seçici olacağını tahmin ediyoruz. Bizim de deliveri olarak varoluş nedenlerimizden biri olarak kullanıcılara yaptıkları alışverişlerinde yılda %12 oranında kazançlı çıkmalarına imkan sağlıyoruz.” sözleriyle dile getiriyor. 


Mart ayında kullanıcılarla buluşan deliveri uygulamasının üç ay gibi kısa bir sürede 17 bin kullanıcıya ulaştığını belirten Çiğdem Öztabak görüşlerini "Online market alışveriş uygulamalarını kıyaslayarak aralarındaki en uygun fiyatı ve en hızlı teslimatı listeleyen deliveri ile bugünün ve geleceğin önemli bir ihtiyacını karşılıyoruz. deliveri business intelligence platformumuz yani deliveriBI ürünümüz ile de gerçek zamanlı sektör verileri sağlayarak dijitalleşme yolunda ilerlemek isteyen tüm zincir marketler ve FMCG şirketlerine bu konuda çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Gelecekte de bir ürün şirketi olarak, metasearch iş modelimizle, zamanın ruhuna uygun tüketici ihtiyaçlarına en hızlı ve kullanıcımıza en çok kazanç sağlayan çözümleri sunmak, konum bazlı ve gerçek zamanlı yeni sürpriz ürünlerimizi sektöre kazandırmak için çalışıyoruz ve sabırsızlanıyoruz.” sözleriyle tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın