Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 103

Tem 5, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; Amerikalı banka JPMorgan’ın kodlarından ırkçı ifadeleri kaldırmasından, fintech girişimi Karat’ın dijital yayıncılara yönelik kredi kartını tanıtmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özetimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


29 Haziran - 5 Temmuz 2020 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Youtube ve Twitch gibi dijital platformlarda içerik üretenleri hedefleyen fintech girişimi Karat, kullanıcıların kredi durumlarını sosyal medya varlıklarıyla ilişkilendiren kredi kartı ürününü tanıttı. Eski Instagram ve Goldman Sachs çalışanları tarafından kurulan Karat, 15 milyon dolarlık dijital yayıncı ve influencer pazarına yönelik faaliyetler yürütüyor. Şirketin hedefindeki kişiler, önemli hacimlerde para kazanırken, düşük kredi puanları nedeniyle bankalarda iyi bir imaja ve dolayısıyla olumlu bir yaklaşıma sahip değiller. Konuyla ilgilenenler, Karat’ın yeni nesil kredi kartına Instagram DM aracılığıyla başvurabiliyor. Bu noktada şirketin kullanıcılardan 100 bin takipçi gibi bir beklentisinin olduğunu da belirtmiş olalım.


Apple, Goldman Sachs işbirliğiyle geliştirdiği kredi kartı Apple Card’a yeni özellikler eklemeyi sürdürüyor. Şirket son olarak Apple Card kullanıcıları için bir online portal oluşturduğunu duyurdu. Apple Card sahipleri bu platform üzerinden bakiye kontrolü yapabilecek, ekstrelerini takip edebilecek ve ödemelerini gerçekleştirebilecek. Bu sayede şu ana kadar iPhone’ları üzerinden tüm bu verilere ve işlemlere erişebilen Apple Card kullanıcıları artık masaüstü ve web üzerinden de bunlara ulaşabilecek. Apple’ın yeni portalında bağlı banka hesabı silme ve sözleşme görüntüleme gibi çeşitli önemli özellikler de bulunurken, kart yenileme gibi bazı işlemler ise yer almıyor. Bu işlemler eskiden olduğu gibi iPhone’lar üzerinden gerçekleştirilebilecek.


Amerikalı banka J.P. Morgan, şirket kodlarından ve teknoloji politikalarından “slave”, “master” ve “kara liste” gibi ırkçılığı anımsatacak terimleri kaldırıyor. Söz konusu terimlerin tümü, bugün bazı programlama dillerinde ve donanımlarında yaygın olarak kullanılıyor. JPMorgan’ın yanı sıra Twitter ve GitHub gibi platformlar da yakın zamanda rahatsız edici ifadeleri ana kodları arasından kaldırmaya başladı. Bu yılın Mart ayında Minneapolis’te George Floyd’un bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından JPMorgan, konuyu gündemine aldı. Programlama Profesörü Mattan Griffel, JPMorgan'ın kararının aylarca sürecek güncelleme çalışmalarına ve milyonlarca dolara mal olabileceğini belirtiyor.


İsveçli ödeme sistemleri şirketi Klarna, tüketicilerin özel fırsatlara ve ürün lansmanlarına ulaşmalarını sağlayacak yeni mobil alışveriş uygulamasını duyurdu. “Şimdi al, sonra öde” hizmetiyle adından söz ettiren Klarna, yeni uygulamasıyla tüketicilere online alışveriş, faizsiz taksitli ödeme, aile ve arkadaşlarla istek listesi oluşturma ve paylaşma gibi bir dizi özellik sunacak. Yeni hizmetiyle alışverişleri kolaylaştırmayı hedefleyen şirket, tanıtım çalışmaları doğrultusunda bir dizi eğlenceli kampanyayı da hayata geçirecek.


Uluslararası yardım kuruluşu Unicef, koronavirüsün olumsuz etkilerine karşı dünya çapındaki bağışçıların ve şirketlerin taleplerine en iyi şekilde karşılık verebilmek adına geçtiğimiz yıl başlattığı kripto para kullanımının kapsamını büyük ölçüde genişletmeyi amaçlıyor. Kurum, geçtiğimiz ay küresel zorlukları ele almayı amaçlayan kripto para fonunun (CryptoFund) bir parçası olarak yedi farklı ülkeden sekiz şirkete 125 eter (yaklaşık 28.500 dolar) değerinde yatırım yapacağını açıkladı. Unicef Blockchain Yöneticisi Christina Lamazzo’ya göre kurumun benzer yöndeki çalışmaları önümüzdeki aylarda da devam edecek. Unicef, tüm bu çalışmalara ek olarak kişilerin fonlarını takip etmesini ve farklı kripto para borsaları arasındaki dengeleri ve değerleri izlemesini sağlayacak bir dizi araç inşa etmeyi planlıyor.

ABD’nin New York eyaletine ait finansal düzenleyici kurumu, eyalet genelinde geçerli olan ve kripto para işletmelerinin gelişimini engelleyen bir dizi düzenleyici kuralı kaldırmaya hazırlanıyor. Şu anda New York’ta iş yapmak isteyen sanal para şirketlerinin süreci yıllar süren BitLicence başvurusu yapmaları gerekiyor. Yenilenen kurallara göre şirketler “koşullu lisans çerçevesi” altında başvurularını yaparak New York pazarına girişte çok daha kolay bir süreçten geçecekler. New York finansal düzenleyicisi, yürütülen çalışmaların bir diğer adımı olarak, girişimcilerin de lisans başvurusu yapabilecekleri yeni bir sanal para lisansı başlatmak için New York Eyalet Üniversitesi ile bir anlaşma imzaladı.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın