Top Nav

Göçmenler engelleri yıkıp daha çok başarı hikayeleri yazacak

Kas 19, 2020 0 comments
Bugünlerde dünyanın gündeminde iki Türk var. Ocak ayında koronavirüs Çin'de şiddetlenirken ve Almanya dahil dünyanın pek çok ülkesinde henüz pandemi dönemine girilmemişken, BioNTech araştırmacıları virüse karşı bir aşı üzerinde aslında çalışmaya başlamıştı. Bu şirketin başında ise Türk çift Özlem Türeci ve Uğur Şahin yer alıyordu. Bu iki Türk bilim insanı, son olarak dünyayı etkisine alan virüse karşı üretilecek aşı için testlerin %90 oranında başarı sağladığını açıkladılar.

Özlem Türeci ismi, uluslararası para transferi şirketi TransferGo için yeni bir isim değil. İşi gereği özellikle kendi ülkesinin dışında yaşayan insanlara yönelik hizmet sunan ve sunduğu hizmetle göçmenlerin hayatını kolaylaştıran TransferGo, 4 ay önce bloğunda yayınladığı yazısında yurt dışından başarılı olan veya başarılı olacağını öngördüğü Türk isimleri paylaşmıştı. Bu isimlerin arasında Özlem Türeci de yer alıyordu.

TransferGo Türkiye’nin Büyümeden Sorumlu Ülke Müdürü Senem Ergüvenoğlu, Özlem Türeci ve eşinin başarısına benzer hikayeleri önümüzdeki dönemde yurt dışındaki Türkler arasında daha çok görebileceğimizi ifade ederken, göçmenlerin önlerindeki engelleri aşıp daha başarılı olacakları bir döneme girileceğini söyledi ve şunları ekledi:

“Yurt dışındaki Türkler arasında bizi gururlandıran, bizlere ilham kaynağı olan ve vizyonumuzu genişleten başarı hikayelerimiz oluşuyor. Bu kişilerin, kimisi Türkiye’de doğup büyümüş, kimisi gençlik yıllarını Türkiye’de geçirmiş, kimisi ise sadece ailesinin Türkiye’den gelen genlerini taşıyor. Ama en önemli ortak noktalarından birisi, başarılarıyla, vizyonlarıyla ve ortaya koyduklarıyla sadece bulundukları coğrafi sınırların içinde değil, bu sınırların dışına da çıkmış evrensellik yolunda ilerlemeleri. İnsanlık için de faydalı şeyler ortaya koyabilmeleri. 


Ve bunu engebeli bir yolda başarıyorlar. Göçmenler, her toplumda daha dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Okudukları okullardan tutun da, kiralık ev arayışlarında listede son sırada tercih edilmelerine kadar birçok günlük engelle mücadele ediyorlar. Buna rağmen bu isimler basamakları hızlı tırmanıyor, imkanlarından ve kaynaklarından yararlandıkları ülkelere, toplumlara da çok daha fazlasıyla kazandıklarını geri veriyorlar, katma değerler sağlıyorlar.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin, bunun en güncel örnekleri. Özlem Türeci, İstanbul’dan Almanya’ya göç eden bir ailenin kızı olarak, 1967’de Almanya’da dünyaya geliyor. Ve şimdi eşiyle birlikte ortaya koyduğu şeylerle, belki de binlerce insanın hayatını kurtaran bir kahraman olacaklar. Hiç kuşkusuz, bu büyük gelişmenin arkasında iki Türk’ün yer alması bizlere gurur da veriyor.

Geçmişte de birçok benzer hikayeler yaşamıştık. Kimyager ve biyofizikçi Oktay Sinanoğlu, İtalya’dan Ankara’ya ve ABD’ye varan yolculuğunda önemli bir başarı hikayesinin altına imzasını atmıştı. Yine Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya diğer bir örnek. 1972’de Erzincan’da doğan Ulukaya, çiftçi bir aileden gelip, 1994’de İngilizce öğrenmek için Amerika’ya gidiyor. Ulukaya, 2005’te Chobani adlı mandırayı kuruyor ve hayatı değişiyor. Şu an Chobani firması, Forbes’a göre 2 milyar dolar değerinde ve dünyanın en önde gelen yoğurt firması. Farklı alanlarda da, örneğin moda alanında 1976’da Montreal’de doğan Erdem Moralıoğlu, Kanada ve İngiltere’de göğsümüzü kabartacak başarılar ederken, ürettikleri moda ikonları tarafından giyilmekte. Yine moda çekimleri alanında moda fotoğrafçısı Mert Alaş, İngiltere’de başarılı bir Türk olarak bugün fotoğraf dünyasının en önde gelenlerinden.

Tüm bunlar tesadüf değil. TransferGo olarak başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki göçmenlerin gündemlerini, çalışmalarını ve başarılarını da çok yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemler tüm bu saydıklarıma benzer bazı başarı hikayeleri duyabileceğimizi düşünüyoruz. Benim öngörülerimden bazıları Hollanda’da bizi temsil eden futbolcular Orkun Kökçü ve Naci Ünüvar, Almanya’da rap dünyasında öne çıkan Mero, İngiltere’de özellikle müzik dünyasında kaliteli işleriyle ses getiren Nilüfer Yanya ve ABD’deki bilim insanımız Mete Atatüre. Kuşkusuz ki benzer durumda birçok değerli insanımız da sesini duyuracaktır.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın