Top Nav

Yılın en çok okunan 10 DijiFi içeriği

Ara 28, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Artık son günlerini yaşadığımız 2020, finans sektörü için gelenekselliğin biraz daha etkisini yitirdiği, fintechlerin sesinin daha gür çıkmaya başladığı bir yıl oldu. Özellikle yılın sonuna doğru kripto paraların önemli değerlemelere ulaştığı bu yıl, hafızalarımızda birbirinden ilginç gelişmelerle yer edindi. Biz de DijiFi olarak yılın öne çıkan, en çok okunan içeriklerini sizlerle paylaşmak istedik. 2020’nin en çok ilgi gören DijiFi içeriklerine içeriğimizin uzun versiyonu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.


Artık son günlerini yaşadığımız 2020, finans sektörü için gelenekselliğin biraz daha etkisini yitirdiği, fintechlerin sesinin daha gür çıkmaya başladığı bir yıl oldu. Özellikle yılın sonuna doğru kripto paraların önemli değerlemelere ulaştığı bu yıl, hafızalarımızda birbirinden ilginç gelişmelerle yer edindi. Biz de DijiFi olarak yılın öne çıkan, en çok okunan içeriklerini sizlerle paylaşmak istedik. Karşınızda 2020’nin en çok ilgi gören DijiFi içerikleri!

#10 Çalışanlarını casus yazılımla izleyen Barclays eleştirilerin odağında





Londra merkezli Barclays Bank’ın, çalışanlarının verimliliğini takip etmek için personel bilgisayarlarına casus yazılım yüklediği ortaya çıktı. Banka tarafından Yatırım Bankacılığı biriminin ürün kontrol departmanına pilot amaçlı kurulan yazılım, çalışan verimliliğini gerçek zamanlı olarak izleyerek yöneticilere personeller hakkında düzenli günlük raporlar sunuyor. Bu hafta başında casus yazılımın analizi sonucunda bir çalışana gönderilen uyarı maili çalışanların konudan haberdar olmasına ve tepki göstermelerine neden oldu. Kimliğini gizleyen bir çalışan, yazılımın personelde stres yarattığını ve uygulamanın çalışanlara yönelik bir saygısızlık olduğunu dile getiriyor. Barclays tarafı ise yazılımı kabul ederken, bu tarz uygulamaların iş dünyasında yaygın olarak kullanıldığını belirtiyor.

#9 N26’ya göre 10 yıl içinde banka şubelerinin %70’i tarihe karışacak


Koronavirüs salgını nedeniyle her geçen gün daha fazla banka şubesinin kapandığı şu sıralar, dijital bankalar müşteri alışkanlıklarını değiştirebilmek adına önemli bir fırsata sahipler. Mobil banka N26’nın Almanya, Avusturya ve İsviçre Genel Müdürü Georg Hauer, önümüzdeki 10 yıl içinde banka şubelerinin %70’nin ortadan kalkacağını, bankanın CFO’su Maximilian Tayenthal ise internet bankacılığının giderek çok daha önemli hale geleceğini belirtiyor. N26 yöneticilerinin ifadelerine paralel bir şekilde köklü Alman bankası Deutsche Bank, bu hafta salgın nedeniyle 200’den fazla şubesini kapattığını duyurdu.

#8 Curve, rakamsız yeni kartını tanıttı

Sahip olunan tüm banka ve kredi kartlarını bir araya getirerek tek bir kartta toplayan İngiliz fintech Curve, kart kullanımında daha fazla güvenlik ve konfor sunacak yeni rakamsız kartını tanıttı. Şirket, tasarımında rakam bulunmayan yeni kartıyla şık bir görünüme ulaşmayı amaçlarken, yapılacak işlemlerde detayların Curve uygulamasından kopyalanıp kullanılmasıyla online işlemlerin çok daha kolay hale geleceğini belirtiyor. Öte yandan bilgilerin, kartın kendisinde saklanmayarak Curve uygulamasında bir PIN veya biyometrik doğrulama ile korunması güvenlik adına önemli bir geliştirme olarak dikkat çekiyor. Curve, rakamsız kartını ilk olarak yatırımcıların kullanımına sundu.

#7 WhatsApp, Brezilya’da ödeme hizmetini başlattı




Brezilya’da WhatsApp ödemelerini hayata geçiren Facebook, bu sayede popüler iletişim uygulaması üzerinden para transferini ve alışveriş yapılabilmesini mümkün kıldı. Yeni hizmetle, kullanıcılar WhatsApp sohbetleri esnasında karşısındaki kişiye para gönderebilecek ve küçük işletmelerden ürün satın alıp karşılığında ödeme yapabilecek. WhatsApp üzerinde para transferi ve alışveriş yapmak ücretsizken, işletmeler ise işlem ücreti ödeyecek. Brezilyalılar ilk etapta Banco do Brasil, Nubank ve Sicredi’ye ait Visa ve Mastercard altyapılı banka ve kredi kartlarını, ülkenin en büyük kredi ve banka kartı operatörü Cielo aracılığıyla WhatsApp’a bağlayabilecekler. WhatsApp ödemelerinin kullanıma sunulduğu ilk ülke olan Brezilya’da servisin 120 milyon kullanıcısı bulunuyor.

#6 Wells Fargo, banka cihazlarında TikTok kullanımını yasakladı




 ABD merkezli banka Wells Fargo, gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle sosyal medya platformu TikTok’un şirket bilgisayarlarında kullanılmasını yasakladı. Banka tarafından medyaya yapılan açıklamada az sayıda çalışanın TikTok’u şirket telefonlarına yüklediği belirtildi. Geçtiğimiz hafta Amazon da çalışanlarına TikTok’u şirket telefonlarından kaldırmalarını isteyen bir e-posta göndermiş ancak daha sonra yaptığı bir açıklama ile mailin yanlışlıkla gönderildiğini belirtmişti. Çinli firma ByteDace'in sahibi olduğu video paylaşım uygulaması TikTok, zaman zaman eleştirilerin odağı haline gelse de özellikle son iki yıldır batı ülkelerindeki popülerliğini artırıyor.

#5 VTB Bank “robot fabrikası” kuruyor

Rus VTB Bank, 2022 yılına kadar 250 dijital çalışanı üretim hattından çıkarma planları doğrultusunda bir robot fabrikası oluşturdu. Banka, yeni robotların belge işleme ve veri girişi gibi rutin işlemlerin yükünü hafifleteceğini ve işleme maliyetini üç ila dört kat azaltacağını belirtiyor. İlk robotun, hangi süreçlerin otomatikleştirilebileceği ve otomatikleştirilmesi gerektiği konularında çalışanlar ile yapılacak görüşmelerin ardından yaklaşık iki veya üç ay sonra piyasaya sürülmesi bekleniyor. VTB Bank, yıl sonuna kadar optik karakter tanıma ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak belgelerin okunması, anlaşılması ve işlenmesi gibi görevleri otomatikleştirecek 60 robotu faaliyete geçirmeyi amaçlıyor.

#4 Wirecard genel müdürü, Interpol'ün “en çok arananlar” listesinde

Başı özellikle son dönemde dertten kurtulmayan ve geçtiğimiz haftalarda iflas başvurusu yapan Alman ödeme şirketi Wirecard’ın eski genel müdürü Jan Marsalek, Interpol’ün en çok arananlar listesinde yer aldı. İflas eden şirkete ait hayali gelir kaynaklarının yaratılmasında önemli rol oynadığı iddia edilen Marsalek, CEO Markus Braun'un tutuklanmasından kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Edinilen bilgilere göre Marsalek son olarak Moskova'da görüldü. Interpol’ün kırmızı bülteni; hakkında iade, teslim veya benzeri bir yasal işlem kararı bulunan kişilerin bulunması ve geçici olarak tutuklanması için dünya çapındaki kolluk kuvvetlerine yapılan bir talep olarak biliniyor.

#3 Yüz tanıma sistemlerinin yeni sınavı: Maskeler

Araştırmalar; maskelerin, yüz tanıma sistemlerine karşı belirli oranda koruma sağladığını ortaya çıkardı. Yürütülen çalışmalarda ağız, burun ve yanakların kapalı olduğu görüntülere karşı algoritmaların zorlandığı ve maskelerin, doğruluk oranlarını ciddi şekilde düşürdüğü gözlemlendi. Elde edilen verilere göre yüz tanıma yazılımları, kişilerin maskeli görüntüleriyle maskesiz görüntülerini eşleştirirken %5 ile %50 arasında hata oranlarına ulaştı. Araştırmalar, yüz tanıma sistemleri için maskenin şeklinin ve renginin de son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yuvarlak maskeler algoritmaları daha az zorlarken, siyah maskelerin beyaz maskelere oranla yazılımlar tarafından daha zor tanındığı görüldü. Sonuçlar, bu tür teknolojilere karşı olanlar için moral verici olsa da uzmanlar yaşanan bu durumun geçici olabileceğinin altını çiziyor.

#2 Uydu görüntüleriyle kredi değerlendirmesi






Hindistanlı Icici Bank, kredi başvurusunda bulunan çiftçilerin durumunu değerlendirmek için uydu görüntülerini kullanmaya başladı. Banka, kredi kararlarını alırken demografik ve finansal belirteçlerin yanı sıra arazi, sulama ve mahsul modelleriyle ilgili bir dizi parametreyi ölçmek için bu verilerden faydalanıyor. Icici, son birkaç aydır teknolojiyi Maharashtra, Madhya Pradesh ve Gujarat'taki 500'den fazla köyde denerken, girişimi ülke genelinde 63 binden fazla köye yaymayı planlıyor. Banka çalışma doğrultusunda, uzay teknolojisi ve hava durumu alanlarında uzmanlaşmış çeşitli şirketlerle ortaklık kurdu. Projede uydu görüntülerini analiz etmek için çok sayıda algoritmadan faydalanılıyor.

#1 Litvanya, arabadan scooter'a geçenlere para ödemeye başladı



Ülkelerin sürücülere eski araçlarını terk edip yeni araçlara geçmeleri için para ödemesi yeni bir uygulama değil. Ancak şu sıralar Litvanya bu uygulamanın kurallarını biraz değiştirmiş görünüyor. Litvanya hükümeti, sürücülere e-bisiklet ve scooter gibi yeni nesil ulaşım araçlarına geçmeleri için ödeme yapmaya başlayarak konsepte yeni bir soluk getirdi. Uygulamaya katılanlar, çevreye zarar veren motorlu araçlarından vazgeçerek yeni nesil ulaşım araçlarına geçmeleri halinde devletten 1.000 euroya kadar ödeme alabiliyorlar. Mayıs ayının ortasından beri yürütülen projeye şu ana kadar 8518 kişi başvuruda bulundu. Uygulamanın yoğun ilgi görmesi üzerine hükümet projeye 3 milyon euro ek ödenek ayırma kararı aldı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Bize Yazın