Top Nav

Haftalık Gündem Özeti: 130

Oca 29, 2023 0 comments
Merhaba! 23 - 29 Ocak tarihleri arasında finans, teknoloji ve yaşam alanında öne çıkan gelişmelerin kalabalıklar arasından, elle ve özenle derlenmiş hali ile karşınızdayız. Hazırsanız haftanın öne çıkan gelişmelerini aktarmaya başlıyoruz!

Neler Oluyor?

  • İçecek devi Coca-Cola, bir akıllı telefon markasıyla iş birliği yaparak kendi akıllı telefonlarını üretmeye hazırlanıyor.
  • Geçtiğimiz hafta sonu önemli bir yükselişe geçen Bitcoin, bu hafta içi değerlemede 23 bin doların üzerini gördü.
  • Amazon, aylık 5 dolar karşılığında evlere reçeteli ilaç servisini başlatıyor. Hizmet ilk etapta yüksek tansiyon, anksiyete ve reflü tedavisinde kullanılan ilaçları kapsayacak.
  • Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs deepfake teknolojisi ile hayata döndü ve yeni yapay zeka hizmetini tanıttığı bir lansman gerçekleştirdi.
  • PayPal’a gerçekleştirilen siber saldırı sonrasında çok sayıda kullanıcıya ait kişisel veriler açığa çıktı.
  • Yeni nesil ekip çalışmasına odaklanan ve bu doğrultuda hızla gelişen iş dünyasına uygun bir çözüm geliştiren awork, 5 milyon euro yatırım aldı.
  • Eski bir Twitter çalışanı, sosyal ağda çalışan mühendislerin istediği herhangi bir hesaptan tweet atabildiğini söyledi.
  • ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft mali verilerini açıkladı. Şirketin net kârında düşüş olduğu dikkat çekti.
  • Instagram, kullanıcıların bildirimleri kapatarak DM’lere otomatik yanıt vermesine olanak sağlayan "sessiz mod" özelliğini duyurdu.
  • Sosyal medya platformu Twitter, kullanıcılarına reklamsız bir deneyim sunmak için yeni bir abonelik modeli üzerinde çalışıyor.

Fintech Gelişmeleri

    İsveçli ödeme teknolojileri şirketi Klarna, tüketicilere harcama alışkanlıkları hakkında faydalı bilgiler sağlayan ve Spotify’in “2022 özeti” adlı mini raporuna benzeyen Money Story akışını kullanıma sundu. Money Story, kullanıcılara 2023’e yönelik finansal hedeflere dönüştürebilecekleri harcama bilgileri sağlamak için sosyal medyanın popüler içerik formatlarından “hikayeleri” kullanıyor. Klarna’nın sunmaya başladığı yeni akış şu anda şirketin İngiltere, ABD, İsveç ve Almanya'daki kullanıcılarına sunuluyor.

    Morgan Stanley, mesajlaşma uygulamalarının kullanımına yönelik kuralları ihlal ederek WhatsApp üzerinden iş yapan banka personeline milyonlarca dolar para cezası verdi. Financial Times'ın haberine göre, cezalar; kıdem, gönderilen mesaj sayısı ve önceden uyarı yapılıp yapılmadığı gibi faktörleri dikkate alan bir puan sistemine göre birkaç bin dolardan 1 milyon dolara kadar değişiklik gösterdi. Morgan Stanley, yaşananlar neticesinde çalışanlarına konuşmalarını kişisel cihazlardan iş e-postası gibi resmi platformlara kaydırmalarına yönelik eğitimler vermeye başladı.

    Tüm dünyada bankaların şube kapama faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor. Bu ülkelerden biri de Hollanda. Veriler, Hollanda’da bulunan banka şube sayısının günümüzde 420’ye kadar düştüğünü gösteriyor. Ülkede, 2000’lerin başında 6100 banka şubesi varken, bu sayı günümüzde %93 oranında azalma gösterdi. Bu duruma gerekçe olarak artan dijitalleşme ve pandemi sonrası fiziksel işlemlerin yerini online işlemlerin alması gösteriliyor. Banka şubelerinin kapanması, Türkiye dahil birçok ülkede devam ederken, bu konu -başta bankacılık hizmetlerine erişimi kısıtlı olan toplumsal gruplar olmak üzere- birçok kişi tarafından tartışılıyor. 

    ING’nin Uyumluluk ve Hukuk birimleri tarafından geliştirilen regtech platformu SparQ, Corlytics tarafından 5 milyon dolara satın alındı. 2017’de geliştirilen SparQ, finansal kuruluşların en yeni düzenlemeleri ve tehditleri takip etmesini, aynı zamanda etkin kontrol sağlayarak uygun politikaların yürürlükte olduğundan emin olmasını sağlıyor. SparQ’nun Corlytics teknolojisine eklenmesi, yeni düzenlemeleri/tehditleri belirleme, izleme ve takip çerçevesinde etkin kontroller oluşturma ile uçtan uca ideal politikaların yürürlükte olmasını sağlama yeteneklerini beraberinde getirecek.

    Stripe, Amazon ile imzaladığı yeni anlaşma ile teknoloji devinin ABD, Avrupa ve Kanada'da stratejik ödeme ortağı oldu. Böylece şirket, Amazon’un aralarında Prime, Audible, Kindle, Amazon Pay ve Prime ile Satın Al hizmetlerinin de olduğu birçok hizmetine ait ödemeleri işler hale geldi. İkili arasında yapılan küresel anlaşma, Amazon'un Asya ve Avrupa'daki pazar genişlemesini hızlandırmak için Stripe’ı kullanmaya başladığı 2017 yılına dayanıyor.


    Amerikalı finans kurumu Capital One, agile pozisyonunda görevlendirdiği 1100 çalışanın görevine son verme kararı aldı. İlk olarak Bloomberg’in duyurduğu gelişmeye göre şirket yetkilileri artık belirli agile görevlere ihtiyaç olmadığını ve mühendisler ile ürün yöneticilerinden artık agile yöntemleri işlerine entegre etmelerinin bekleneceğini belirtiyor. Gelinen noktada Capital One, gelişmeden etkilenen çalışanlarına, şirkette açık durumda olan diğer pozisyonları öneriyor.

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    {{posts[0].title}}

    {{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[1].title}}

    {{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[2].title}}

    {{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[3].title}}

    {{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

    Bize Yazın