Top Nav

Haftalık Gündem Özeti: 129

Oca 23, 2023 0 comments
Merhaba! 16 - 22 Ocak tarihleri arasında finans, teknoloji ve yaşam alanında ortaya çıkan gelişmelerin kalabalıklar arasından, elle ve özenle toplanmış hali ile karşınızdayız. Hazırsanız haftanın öne çıkan gelişmelerini aktarmaya başlıyoruz!

Neler Oluyor?

  • Apple, Türkiye'de iPhone 14 fiyatlarına zam yaptı. Şirket, iPhone 14 serisi dışındaki akıllı telefonlarına ise herhangi bir zam yapmadı.
  • Zam kararı alan bir diğer şirket Netflix oldu. Şirket, üyelik ücretlerine -henüz son zam kararının üzerinden 6 ay bile geçmeden- yeni bir zam yaparken, böylece en düşük paketinin fiyatı 63.99 TL oldu.
  • Eti, doğal afetler ve acil durumlar için besin değerleri zenginleştirilmiş 11 farklı vitamin ve 5 mineral içeren özel bir bisküvi geliştirdiğini duyurdu.
  • Amazon, “Randevulu Teslimat” seçeneğini duyurdu. Böylece platformun Prime üyeleri, göndericisi Amazon.com.tr olan Prime etiketli tüm ürünlerin, haftanın altı günü 08.00 ve 22.00 saatleri arasında adreslerine teslim edilmesini isteyebilecek.
  • İklim teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Chooose, 13.8 milyon euro yatırım aldı. Girişim, dijital araçlar aracılığıyla işletmelerin karbondan arındırma çabalarını hızlandırıyor.
  • Türkiye’nin en büyük dijital spor markalarından olan Maçkolik, halka arz oluyor.
  • Piyasaya çıktığı günden bu yana beklenen ilgiyi görmeyen Apple Card'ın, en büyük yatırımcılarından Goldman Sachs’a 1.2 milyar dolarlık bir zarara mal olduğu ortaya çıktı.
  • Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, üçüncü taraf uygulamalarının platformuna erişmesini kasıtlı olarak engellediğini doğruladı.
  • Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından yürütülen "Dünyanın En Değerli 500 Markası" araştırmasının sonuçları belli oldu. Geçtiğimiz yıl listenin ilk sırasında olan Apple, bu yıl yerini Amazon'a bıraktı.

Fintech Gelişmeleri

    Finansal süper uygulama Revolut, “agresif” kurum kültürünü yönetmek için yeni bir ekip oluşturuyor. İlk olarak Guardian’ın duyurduğu gelişmeye göre, dünya çapında yaklaşık 6000 çalışanı bulunan 33 milyar dolarlık şirket, yakında yeni 'CultureLab' ekibini tanıtacak. Revolut, bu sayede uzun zamandır sahip olduğu “toksik işyeri ortamı” ününden kurtulmak istiyor. 


    Hollanda merkezli banka ABN Amro, Avrupa'da halka açık blockchain ağında bir müşterisi için dijital tahvil kaydı yapan ilk banka oldu. Tamamen dijital olarak işleyen süreçte bankanın ticari müşterilerinden olan havacılık şirketi APOC adına 450 bin euro toplandı.

    JPMorgan Chase, 2021 yılının sonunda 175 milyon dolara satın aldığı girişim Frank'in kurucusuna dava açıyor. Banka, girişimi anlaşmayı tamamlamak için milyonlarca sahte kullanıcıdan oluşan bir liste oluşturmakla suçluyor. Frank, kullanıcıların dakikalar içinde finansal yardıma başvurmasına ve online üniversite kurslarına kaydolmasına olanak tanıyan çevrimiçi bir portal görevi görüyor. 


    Avustralyalı çok uluslu bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Westpack, ticari kredi verme kararlarını daha hızlı ve basit hale getirmek için yerel yapay zeka şirketi Rich Data Co'yu (RDC) görevlendirdi. Şirket bu sayede yapay zekanın yardımı ile kredi verme deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor. 

    Tüketicilere yönelik kredileri ve kredi kartı borçlarını yapay zeka teknolojisi ile yeniden finanse eden İsveçli fintech Anyfin, 30 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin C Serisi Yatırım Turu'na Northzone liderliğinde Accel, EQT Ventures, FinTech Collective, Quadrille Capital, Augmentum Fintech ve Citi Ventures katıldı.


    Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ); BKM ve MasterCard verileri üzerinden gerçekleştirdiği “Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2022” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Paylaşılan sonuçlara göre Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun bankacılık sistemine katılımı artarken, 2022’de ülkemizde 3.7 trilyon TL kart harcaması yapıldı. Sonuçlar ayrıca e-ticaret harcamalarının toplam harcamalar içindeki artış hızının düştüğüne işaret ediyor. 

    Identify Türkiye'nin verilerine göre Uzaktan Kimlik Doğrulama (KYC) pazarının referans sektörlerinden olan bankacılık alanında Mayıs 2021 ve Aralık 2022 tarihler arasında toplamda 14 milyon 192 bin 16 kullanıcı uzaktan kimlik doğrulama için bankacılık kanallarına başvurdu.

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    {{posts[0].title}}

    {{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[1].title}}

    {{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[2].title}}

    {{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

    {{posts[3].title}}

    {{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

    Bize Yazın