Neler Oluyor?
- Teknoloji şirketi Sony'den, Türkiye'den çekileceği yönündeki iddialara cevap geldi. Şirket yaptığı açıklamada Türkiye'den %100 çıkmayacağı, TV ve ses sistemleri dışında kalan hizmetlerin yanı sıra, satış sonrası ve müşteri hizmetleri alanlarında hizmetlerin süreceğini belirtti.
- iPhone 14'ün trafik kazası algılama özelliği hayat kurtardı. Yolculardan birine ait olan cihazın "trafik kazası algılama" özelliği sayesinde kaza haberi anında polise bildirildi. Polis, 8 dakika içinde olay yerine ulaştı.
- 4 kurum, BDDK'dan dijital banka kurma izni aldı. Bu kurumlar Hayat Katılım Bankası, Kasa Katılım Bankası, T.O.M. Katılım Bankası ve FUPS Bank oldu.
- Netflix, kullanıcıların hesaplarını paylaşmalarını nasıl engelleyeceğini açıkladı. Şirket, aynı evden yapılan kullanımları tespit etmek için Netflix hesabında oturum açan cihazların IP adresi, cihaz kimliği ve hesap etkinliği gibi bilgileri kullanacak.
- Artık yapay zekâyla müzik de üretilebilecek. Google, yazılan metinlerden müzik üreten yeni yapay zekâ aracı MusicLM'i duyurdu.
- Apple, 2 milyar aktif cihaz sayısını aştı. Bu rakamın içinde iPhone modellerinin yanı sıra AirPods, Mac ve MacBook, iPad, Apple Watch ve Apple TV modelleri gibi donanım ürünleri yer alıyor.
- BDDK tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye'deki "milyoner" sayısı 1 yılda %61 oranında arttı.
- Migros, elektrikli araçlara şarj hizmeti sunmak amacıyla kurduğu Migen Enerji ile "şarj ağı işletmeci lisansı” alan ilk perakende şirketi oldu.
- 2022 yılında 7 girişime 13 milyon euro yatırım yapan 212, 70 milyon euro’luk yeni bir fon kuracağını duyurdu.
- Çin’in en büyük arama motoru Baidu, ChatGPT’ye rakip olmaya hazırlanıyor. Şirket, bu doğrultuda rakip bir chatbot üzerinde çalışıyor.
- Akıllı telefon üreticisi Fairphone, 53 milyon dolar yatırım aldı. Şirket aldığı bu yatırımı, sürdürülebilir teknolojik ürünler geliştirmek için kullanacak.
- Yapılan güncel bir araştırmaya göre dünya çapında her 5 kişiden yaklaşık ikisi yazılımlar için lisans bedeli ödemezken, Türkiye en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu.
Fintech Gelişmeleri
İngiliz banka Barclays, azalan şube kullanımına yanıt olarak bu yerleşkelerini dönüştürme kararı aldı. Banka, bu doğrultuda alışveriş merkezi gibi yoğun yerlerde yarı kalıcı bankacılık kapsülleri açmaya başladı. Yeni şube formatı bankaya, geleneksel bir şube için artık yeterli talebin olmadığı yerlerde kalmanın bir yolunu sunuyor. Model zamanla yaygınlaştırılacak ve özellikle mevcut bir Barclays varlığının olmadığı alanlara uygulanacak.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2022 yılına dair kartlı ödemeler sektörü verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre Türkiye'deki kredi kartı sayısı, 2022 yılında 2021’e göre %19 artışla 99.5 milyon oldu. Banka kartı sayısı ise %13 artarak 168.9 milyon oldu. BKM'nin verileri, ön ödemeli kart sayısının da geçtiğimiz yıl %25 artışla 71.6 milyona ulaştığını gösteriyor.
Araştırma şirketi Juniper Research, "B2B Payments: Key Opportunities, Segment Analysis & Market Forecasts 2022-2027" başlıklı yeni bir rapor yayınladı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülkenin incelendiği rapora göre B2B sınır ötesi ödemelerin toplam büyüklüğü 2024’te 40 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakam 2022 yılında 27 trilyon dolardı. Yaşanan artışın, e-ticaretin artan popülaritesi ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.
İngiltere merkezli dijital banka Zopa, 75 milyon sterlin yatırım aldı. Yatırıma liderlik eden şirket açıklanmazken, 75 milyon sterlin sonrasında Zopa'nın değerlemesinin 1 milyar doların oldukça üzerine çıktığı belirtildi.
Son zamanlarda Elon Musk'ın şirketi satın alması sonucunda yaşanan gelişmeler ile gündeme gelen Twitter, kripto para ödemeleri için düğmeye bastı. Financial Times'ta yayınlanan habere göre, Twitter, platformda Bitcoin gibi kripto para birimleriyle ödeme yapılabilmesi için bir ödeme sistemi üzerinde çalışmaya başladı.
KOBİ’lerin ihtiyacı olan paraya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmalarını sağlayan Lulalend, 35 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna mevcut yatırımcılar The International Finance Corporation (IFC), Quona Capital ile beraber yeni yatırımcılar DEG, Triodos Investment Management ve Women’s World Banking Asset Management katıldı. 2014 yılında kurulan girişim, Güney Afrika’nın küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik ilk online finansman sağlayıcısı olarak kabul ediliyor.