ABD merkezli Citi'nin araştırmasına göre yapay zeka, finans sektörünü derinden etkileyerek milyarlarca dolar kâr sağlarken, sektördeki işlerin yarısının otomasyona dönmesine yol açacak.
Raporda, bankacılık sektöründeki işlerin %54'ünün, diğer tüm sektörlerden daha fazla otomasyon potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. İşlerin %12'si ise yapay zeka sayesinde yüksek "büyüme" potansiyeline sahip olarak gösteriliyor. Citi, konu hakkında "hızlı ve benzeri görülmemiş bir geçiş dönemindeyiz" ifadesini kullanıyor.
Bankanın raporunda şu ifadelere yer veriliyor: "Teknolojik dönüşümün geçmiş dönemlerinde çok sayıda köklü iş ortadan kalktı ve yerlerine yenileri geldi. Birçok firma da yok oldu. Yapay zeka bu döngüyü tekrarlayacak ve muhtemelen hızlandıracak."
Yapay zekanın ortaya çıkışı, otomasyonu artırmasının yanında küresel bankacılık sektörünün kârını 2028 yılına kadar 2 trilyon dolara çıkaracak. Bu, önümüzdeki beş yıl içinde kârlılıkta %9 oranında artış anlamına geliyor.
Citi, yapay zekanın fintechler ve BigTech gibi dijital olarak yerli, bulut tabanlı firmalar tarafından daha hızlı benimsenebileceğini ve çevik yapıdaki bankaların bunu hızla takip edeceğini belirtiyor. Bununla birlikte rapora göre, var olan teknolojisi ve kültürü altında ezilen birçok banka, yapay zekayı benimsemekte gecikebilir ve pazar payını kaybedebilir. Citi, binlerce çalışanını farklı yapay zeka yetenekleriyle donatarak bu durumla karşı karşıya kalmamayı hedefliyor.
Citi'nin rakiplerinden JPMorgan, kısa süre önce tüm yeni çalışanlarına yapay zeka eğitimi vereceğini ve yapay zeka sayesinde itibarını güçlendirmeyi amaçladığını söylemişti. Banka yöneticilerinden Jamie Dimon, yapay zekanın gelişimini matbaanın ve buhar makinesinin gelişimine benzetiyor.
Citi raporu ayrıca, yapay zekanın üretkenlik kazanımlarını artırabileceğini ancak "bot destekli" bir dünyaya geçişin, veri güvenliği, düzenleme, uyumluluk, etik ve rekabet konularında yönetilmesi gereken soruları gündeme getirdiği konusunda uyarıyor. Rapora göre yapay zeka modellerinin var olmayan bilgiler yaratmaya da uygun olması nedeniyle, kuruluşlar yapay zeka temelli sohbet robotlarının tamamen özerk hale gelmesi ve işletmeyi mali veya itibarı açısından olumsuz etkilemesi riskleriyle karşı karşıya durumda.
Sizin bu konudaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
コメント