top of page

JPMorgan, satın aldığı girişimin kurucusuna dava açtı



JPMorgan Chase, 175 milyon dolara satın aldığı bir üniversite finansal planlama platformunun kurucusuna dava açıyor. Banka, girişimi anlaşmayı tamamlamak için milyonlarca sahte kullanıcıdan oluşan bir liste oluşturmakla suçluyor.


JPMorgan, kullanıcıların dakikalar içinde finansal yardıma başvurmasına ve online üniversite kurslarına kaydolmasına olanak tanıyan çevrimiçi portal Frank'i 2021'nin sonlarında satın almayı kabul etmişti.


Dava detaylarına göre, Frank'in 30 yaşındaki kurucusu ve CEO'su Charlie Javice, JPMorgan'a dört milyondan fazla kişinin platforma kaydolduğunu söyledi. Davanın durum tespit sürecinde ise bu kullanıcılara yönelik kanıt istendiğinde gerçekte var olmayan 4.2 milyon öğrenci için sahte müşteriler - adlar, adresler, doğum tarihleri ve diğer kişisel bilgiler oluşturulduğu iddiası gün yüzüne çıktı. İddiaya göre CEO Javice ve Baş Büyüme Sorumlusu Olivier Amar, firmadaki kıdemli bir mühendisten bu sahte kişileri oluşturmasını istedi. İkili, bunun karşılığında bir veri bilimi profesörüne 18 bin dolar ödedi.


Banka ve girişim arasındaki anlaşmanın tamamlanmasının ardından gerçekte girişimin 300 bin kullanıcıya sahip olduğu ortaya çıktı. Javice, yasal ücretlerini karşılamaya zorlamak için JPMorgan'a karşı dava açtı. Eski CEO bu süreçte, bankanın satın almanın ardından kendisini kovmak için böyle bir yönteme başvurduğunu söylüyor.


Gelişme, JPMorgan'ın teknoloji alanındaki harcama çılgınlığı hakkında daha fazla soru işaretinin oluşmasına neden olabilir. Banka son zamanlarda, devasa 14 milyar dolarlık teknoloji bütçesinde şeffaf davranmadığı gerekçesiyle yatırımcıların eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

bottom of page